Tyhle potraviny zmírní alergické projevy. Přestanete kýchat, smrkat i slzet

Tyhle potraviny zmírní alergické projevy. Přestanete kýchat, smrkat i slzet

Většinou se mluví o spouštěčích alergií, i když dnes může být člověk alergický na cokoliv. Méně se však hovoří o potravinách, které naopak od projevů alergické reakce mohou člověku ulevit.

Když kytky začnou kvést

Sezónní alergie se vyskytuje pouze v určitých částech roku, obvykle na jaře nebo v létě. Mezi nejčastější sezonní alergie patří alergie na pyly. Pylová alergie se projevuje především typickou alergickou rýmou (sennou rýmou) nebo alergickým zánětem spojivek. Hlavními příznaky jsou kýchání, otok nosní sliznice, pocit ucpaného nosu, rýma či slzení a pálení očí. Léčba obvykle zahrnuje užívání léků, takzvaných antihistaminik, přitom pomoci může i změna životního stylu. Odborníci dokonce doporučují zahrnout do jídelníčku některé potraviny, které pomohou zmírnit příznaky alergie. Které potraviny to jsou? 

Pokračování 2 / 8

Zázvor

Mnohé z nepříjemných příznaků alergie pocházejí ze zánětu v těle, který se projeví otokem a podrážděním nosních cest, očí a krku. Tyhle symptomy může přirozeně zmírnit zázvor. Po tisíce let byl používán jako přírodní lék na řadu zdravotních problémů, jako jsou nevolnost a bolesti kloubů. Bylo u něj taky prokázáno, že obsahuje antioxidační a protizánětlivé fytochemické sloučeniny. Odborníci nyní zkoumají, zda by tyhle látky nemohly pomoct i v boji se sezónními alergiemi. Studie již provedené byly, v roce 2016 testovali vědci zázvor na myších a prokázalo se, že skutečně potlačuje produkci protizánětlivých proteinů v krvi, což vedlo ke snížení příznaků alergie.

Pokračování 3 / 8

Včelí pyl

Zní vám to jako nesmysl? Znáte včelí med nebo propolis. Ale včelí pyl? Ano, toto slovní spojení existuje. Je to pyl, který si včely přinesly do úlu, má formu různě velkých a barevných zrníček a je základní složkou potravy včel. Mohou ho ale konzumovat i lidé! Tato směs enzymů, nektaru, medu, květního pylu a vosku se často prodává jako léčivo pro osoby, které trpí alergickou rýmou. Studie Research Trusted Source ukazuje, že včelí pyl má protizánětlivé, antimikrobiální a antifungální vlastnosti, které mohou snižovat přecitlivělost na vdechovaný pyl i jiné dráždivé látky. Podporuje taky obranyschopnost organismu.

Pokračování 4 / 8

Citrusové plody

Téměř každý ví, že vitamin C pomáhá při nachlazení a může zkrátit dobu onemocnění. Ale víte, že dokáže pomoct i alergikům? Bylo prokázáno, že konzumace potravin s vysokým obsahem vitaminu C snižuje alergickou rinitidu, což je podráždění horních cest dýchacích způsobené pyly z kvetoucích rostlin. Takže, během sezonní alergie neváhejte a jezte co nejvíc citrusových plodů, jako jsou pomeranče, citrony, grapefruity, či limetky.

Pokračování 5 / 8

Kurkuma

Kurkuma je známá jako protizánětlivá elektrárna. Její aktivní složka, kurkumin, umí potlačit zánět v těle. Dokáže také minimalizovat otoky a podráždění způsobené alergickou rýmou. I když účinky kurkumy na sezónní alergickou rýmu nebyly dostatečně u lidí zkoumány, studie na zvířatech jsou velmi průkazné a ukazují, že léčbou kurkumou snížila alergické projevy.

Pokračování 6 / 8

Rajčata

Rajčata jsou další skvělou potravinou pro alergiky. Nejen proto, že také obsahují výše uvedený vitamin C (jedno středně velké rajče obsahuje asi 26 procent doporučené denní dívky tohoto vitaminu), ale taky lykopen, což je další antioxidační látka, která potlačuje alergické reakce. Lykopen se v těle lépe vstřebává uvařený, takže rajčata raději nekonzumujte syrová, ale spařená nebo v podobě rajčatové omáčky.

Pokračování 7 / 8

Losos a jiné mastné ryby

Německá studie z roku 2015 zjistila, že čím více takzvaných EPA mastných kyselin mají lidé ve svém krevním řečišti, tím menší je riziko alergické citlivosti nebo vzniku senné rýmy. Existují jasné důkazy, že omega-3-mastné kyseliny podpoří vaši alergickou odolnost a dokonce zlepší astma! Dřívější studie prokázaly, že mastné kyseliny zabraňují zúžení dýchacích cest, ke kterému dochází při astmatu. Za to zřejmě mohou protizánětlivé vlastnosti omega-3 kyselin. Vhodné jsou makrely, losos, sardinky a tuňák.

Pokračování 8 / 8

Cibule

Cibule je vynikajícím přírodním zdrojem quercetinu, což je bioflavonoid, který se často prodává jako doplněk stravy. Ten podle průzkumů působí jako přírodní antihistaminikum, které redukuje symptomy sezónních alergií. Vzhledem k tomu, že cibule obsahuje i řadu dalších protizánětlivých a antioxidačních látek, nemůžete vůbec nic pokazit, když si ji budete dopřávat. Nejvíce quercetinu má syrová červená cibule. Vařením se obsah účinné látky v cibuli snižuje, takže pokud chcete dosáhnout maximálního účinku, musíte cibuli konzumovat syrovou – třeba v salátu, omáčce a podobně.

Doporučujeme

Články odjinud