Týn nahlíží babičkám pod spodničky

O sto let zpátky zavede návštěvníky nejnovější výstava v Týnu nad Vltavou.

Týn nahlíží babičkám pod spodničky
O sto let zpátky zavede návštěvníky nejnovější výstava v Týnu nad Vltavou

"Belle Epoque aneb V Týně před sto lety" nazvali retrospektivně laděnou výstavu její organizátoři z Městského muzea v Týně nad Vltavou. Velký výstavní sál s dobrou stovkou exponátů, z nichž řada se veřejnosti představuje vůbec poprvé, navozuje skutečně atmosféru dob posledních pár let rakousko-uherského mocnářství. Zásluhu na tom mají jednak desítky dobových snímků a dokumentů, ale především trojrozměrné předměty.
Nejprve vstupují návštěvníci do měšňanského pokoje, který přímo evokuje atmosféru z románu Josefa Rotha Pochod Radeckého. Stačí nasát vůni a jeden by přísahal, že tu voní hovězí špička a za chvíli se z kuchyně přinesou třešňové knedlíky. Naproti je pro změnu vesnická jizba, ve které nechybí ani troky či valcha.
Ještě dál se představuje kupecký krám, kde nechybí ani dobový vývěsní štít hlásající, že budete obslouženi ve věhlasném krámě pí. Bártíka na Brašově (račte si laskavě připravit mince či bankocetle, které jsou samozřejmě také součástí expozice).
Další dva kroky a je tu Iliczova lékárna a drogerie se všelikými záhadnými porculánovými pixlami, přihrádkami a tajemstvími. I ta patřila na přelomu minulého století zcela nedílně k všednímu týnskému životu.
Své čestné místo mají v expozici vzácně dobře dochované dobové obleky, takže zájemci si mohou kromě dámských šatů prohlédnout i něco z intimního šatníku našich prababiček - totiž jejich velejemné prádlo.
Kromě předmětů z majetku muzea jsou součástí expozice také adekvátní zápůjčky z majetku týnského bazaru Sandra.
Výstava "Belle Epoque" je v Městském muzeu Týn nad Vltavou k vidění od soboty 1. července až do 27. srpna, denně od 9 do 17 hodin, o svátcích a víkendech pak vždy od 13 do 17 hodin.

Autor: Magda P.

Doporučujeme

Články odjinud