Udělejte dobrý skutek

Udělejte dobrý skutek

Kdy jindy než o Vánocích pomoci někomu, kdo nemá tolik štěstí, říká si mnoho lidí ke konci roku. Pokud i vy toužíte udělat nějaký dobrý skutek, možností máte víc než dost. My vám dáme několik tipů a dobrých rad…

1. Charitativní akce a spolky

Ráda byste také přispěla na nějaký charitativní projekt či sbírku, jen nevíte jak na to? Nejdříve se zamyslete nad tím, kterou oblast byste chtěli podpořit. A protože nabídka je opravdu široká, užitečným tipem, jak se v dané oblasti zorientovat, jsou stránky http://darujspravne.cz/. Tady najdete přehledný seznam většiny neziskových organizací roztříděný dle kategorií. Předtím, než někam odešlete své peníze, raději si vybranou organizaci prověřte. Zvlášť pokud nejde třeba o všeobecně známý charitativní projekt. Zjistěte si, jak dlouho už organizace působí a jaké projekty má za sebou. Na oficiálních stránkách se ujistěte, že číslo účtu, které jste získala, je správné. Pro zasílání peněz můžete využít internetového bankovnictví či platbu složenkou. Pokud chcete přispívat určitou částkou pravidelně, je dobré si nastavit inkaso. Pro menší a jednorázové příspěvky můžete využít velmi oblíbené služby tzv. Dárcovské SMS. Stačí poslat textovku ve tvaru: "DMS < název="" vybraného="" projekt="">" na číslo 87 777. Cena jedné DMS je 30 Kč, 27 korun pak putuje na účet dané organizace. Seznam projektů zapojených do DMS najdete na stránkách www.darcovskasms.cz

2. Darování krve

Krev je nejcennější tekutinou na světě, kterou přes veškerý vědecký pokrok nelze nahradit. Transfuze krve či jejích složek je potřeba nejen při úrazech a operacích, ale i při léčbě závažných onemocnění. Už tím, že darujete 450 ml té své, můžete zachránit někomu život. A nikdy nevíte, kdy zrovna vy budete potřebovat krev, kterou daroval někdo jiný. A jak se vlastně stát dárcem? Darovat krev v ČR může každá osoba ve věku 18 - 65 let s tělesnou hmotností nad 50 kg včetně. Důležitý je samozřejmě také váš zdravotní stav.

Ženám se nedoporučuje odběr krve v době menstruace, těhotenství či kojení, v době výrazného stresu, psychických obtíží, po výrazné fyzické námaze, v době akutní infekce. Pokud splňujete tato kritéria, nezbývá než kontaktovat nejbližší transfuzní stanici. V České republice mohou muži darovat krev 4 x ročně a ženy jen 3 x ročně. Pokud však darujete jen určité složky krve, je její darování možné častěji.

Jeden odběr plné krve činí 450 ml. Dárcovství jako takové je bezplatné, ale ten hřejivý pocit z vykonání dobrého skutku opravdu stojí za to! Ale najdou se i další výhody: Získáte podrobné vyšetření vaší krve - a o jakékoli odchylce budete hned informováni. V den odběru máte navíc ze zákona právo na den pracovního volna s plnou úhradou mzdy, můžete si také snížit základ daně z příjmu při ročním zúčtování o 2000,- Kč za každý odběr. Některé zdravotní pojišťovny navíc odměňují dárce různými dárky. Další informace včetně podrobných podmínek a seznamu všech transfuzních stanic najdete na stránkách http://www.transfuznistanice.cz

3. Pejsek z útulku

Potěšit nemusíte ale jen lidi, ale i opuštěná zvířata z útulků. Pomoci můžete například tím, že jim přinesete něco dobrého na zub nebo přispějete do kasičky v útulku. Zvířata se tak díky hodným lidem dočkají bohaté vánoční nadílky v podobě konzerv, granulí či nejrůznějších pamlsků. Největším „darem“ ale pro tyhle opuštěnce bude, pokud si nějakého z nich rovnou odvedete a dopřejete mu nový domov. Než se ale k tomuto kroku odhodláte, dobře vše promyslete.

Měla byste si být jistá, že jste na příchod zvířete připravila nejen sebe a rodinu, ale i svůj volný čas a prostor. Před Vánocemi se už tradičně hlásí více zájemců než během roku, ale ošetřovatelé z toho většinou moc radosti nemívají. Lidé totiž často přijdou ve vánočním rozpoložení pro „živý dárek“, ale dobře neodhadnou situaci a své možnosti. Někdy už během svátků zjistí, že nového člena rodiny nezvládají, nebo jim je na obtíž.

A tak není výjimkou, že polovina odebraných psů se po Vánocích vrací zpět do útulku. Pro zvíře je to samozřejmě psychický šok. Sotva si z útulku zvykne na nový domov, musí zpátky. V horším případě končí někde přivázaný a znovu opuštěný. Některé útulky vám psa dají úplně zadarmo. V jiných útulcích zaplatíte za adopci přibližně od 100 do 500 Kč, což je příspěvek na kompletní očkování, odčervení a veterinární prohlídku. Za to, že dáváte zvířeti nový domov, jste osvobozena na dva roky od poplatků za psa. Na http://www.utulky.estranky.cz/ najdete seznam všech útulků v České republice.

ČTĚTE TAKÉ:
Cukrové devatero

ČTĚTE TAKÉ:
3 recepty na netradiční cukroví

Doporučujeme

Články odjinud