UF, oddechl si Jiří Menzel. Dotočeno!

UF, oddechl si Jiří Menzel. Dotočeno!

Po dlouhých 66 dnech natáčení zazněla ve středu 21. června na slapském zámečku poslední klapka filmu Obsluhoval jsem anglického krále. Celkem 3 400krát dal režisér pokyn „Kamera, klapka, jedem!“ a natočilo se 42 kilometrů filmového materiálu. Natáčení začínalo každý den v 8 hodin ráno a končilo v 8 hodin večer. Celkem štáb navštívil 25 míst: mj. Prahu, Liberec, Mladou Boleslav, Milín, Hartmanice, Krupku, Harrachov, Vejprty, Řeporyje, Krkonoše, Orlické hory, Šumavu, Jizerské a také Krušné hory. Na zámku ve Slapech, jehož honosné prostory posloužily jako hotel Tichota, se natáčelo nejdéle.

Kromě 38 hlavních a vedlejších rolí a 148 epizodních si zahrálo v „Královi“ více jak 1 100 komparsistů! Film zachycující období čtyřiceti let - od doby mezi oběma válkami až do šedesátých let minulého století - vyžadoval nákladné dekorace a kostýmy. Bylo nutné vybudovat na 30 kulis, použito bylo cca 2 000 kostýmů, z toho asi 500 bylo přímo ušito pro herce. Ne nadarmo hlavní kameraman Jaromír Šofr podotkl, že sice projekt „umožňoval uplatnění všeho, co jsem se dosud naučil,“ ale vyžadoval i „železné zdraví“.

K dalším zajímavostem jistě patří i fakt, že v průběhu natáčení se narodil Ivanu Barnevovi (představiteli hlavní role) prvorozený syn Matěj, ale také to, jak se tento bulharský herec rychle adaptoval na české prostředí. Jak vysvětluje produkce filmu, „Ivan se nám za dobu natáčení naučil velmi slušně česky. Členové štábu už na něj přestali mluvit rusky či anglicky, a přešli jen na češtinu. Nejenom kvůli tomu se stal Ivan miláčkem štábu.“

Ve filmu hrají kromě Ivana Barneva i jiní zahraniční herci. Kromě plejády slovenských herců ztvárnil jednu z menších rolí maďarský oscarový režisér István Szabó a do hlavní ženské role obsadil režisér Menzel talentovanou německou herečku Julii Jentschovou. Ta získala za výkon ve filmu „Poslední dny Sophie Schollové“ cenu pro nejlepší herečku na loňském festivalu v Berlíně, Cenu Evropské filmové akademie pro nejlepší herečku a také Německou filmovou cenu. Je vůbec nejmladší herečkou, které se něco takového podařilo.

Co na závěr k svému vysněnému filmu, který bude mít premiéru v prosinci, říká sám režisér Jiří Menzel kromě uvolňujícího vydechnutí? „Jsem rád, že jsem po letech dostal příležitost dělat film. Měl jsem štěstí, že jsem byl obklopen pilnými a příjemnými lidmi. Doufám, že se pan Hrabal seshora kouká a dobře se baví.“

zdroj: 2media.cz

Doporučujeme

Články odjinud