Ukončujete vztah? Takto reaguje tělo na rozchod

Ukončujete vztah? Takto reaguje tělo na rozchod

Rozpad vztahu je vždy nepříjemná věc, obzvlášť pokud se rozcházet nechcete. Stres z nepříjemné situace má samozřejmě negativní dopad nejen na vaši duši, ale i tělo, které rozchodem trpí. Ale nebojte se, čas je nejlepší lék a jednou všechno přebolí!

Bolest na hrudi a problémy se srdcem

Věta, že ten, kdo se s vámi rozešel, vám zlomil srdce, není tak úplně klišé. Je totiž vědecky dokázáno, že utrpení z rozchodu se opravdu projevuje skutečnou fyzickou bolestí, která se vyskytuje na hrudi nebo přímo u srdce. Ukončení vztahu může dokonce vést ke zhoršení srdeční činnosti, takže lidé, kteří trpí srdeční chorobou, by na sebe měli být obzvlášť opatrní a vyhýbat se jakémukoliv dalšímu stresu a zatížení.

Pokračování 2 / 5

Přibírání na váze nebo ztráta chuti k jídlu

Určitě jste už zažila, že jste po rozchodu neměla ani pomyšlení na jídlo, žaludek byl jako na vodě a nenalákala vás ani vaše oblíbená čokoláda. Tento stav trvá většinou jen krátce, takže sice dojde k úbytku váhy, ale z dlouhodobého hlediska lidé po rozchodu spíš přibírají. Je to způsobeno tím, že ve stresu jsou buňky citlivější na inzulín, tudíž ho tělo vyrábí víc a tuk se snadněji ukládá. Stres z rozpadu vztahu může také vyvolat problémy s trávením a průjmy.

Pokračování 3 / 5

Problémy s pletí

Není nic neobvyklého, že člověk po rozchodu zkraje začne zanedbávat péči o svůj vzhled a tělo. To samozřejmě mimo jiné vede k problémům s pletí a k výskytu akné či vyrážky. V některých případech dochází také k padání vlasů.

Pokračování 4 / 5

Úzkosti a spánkové poruchy

Lidé jsou předurčeni k životu s dalšími lidmi a potřebují lidský kontakt. Jakmile o něj přijdou, pociťují bolest. Když jste dlouhou dobu zvyklá usínat vedle milovaného člověka, a najednou vedle vás není, je logické, že se vám nespí dobře, budíte se, nemůžete usnout a jste vyčerpaná. Ztráta lásky vede také k úzkostem, které mohou končit až záchvaty paniky.

Pokračování 5 / 5

Bolest svalů

Lidé, kteří za sebou mají čerstvě rozchod, jsou roztržití, a tím pádem náchylnější ke zraněním. Navíc se u nich může stres projevovat tak, že se objeví křeče a stahy svalů způsobují bolest na různých částech těla. I tento vedlejší projev rozchodu ale časem přebolí…

Doporučujeme

Články odjinud