Uleželý sýr, slané potraviny aneb 7 věcí, které mohou vyvolat migrénu

Uleželý sýr, slané potraviny aneb 7 věcí, které mohou vyvolat migrénu

Migréna, nebo „jen“ bolest hlavy? Hlava bolí občas každého a většinou to do hodiny pomine. V případě migrény bolest pulzuje na jedné polovině hlavy a může trvat i tři dny. Provází ji nevolnost, nesnášenlivost světla, hluku nebo pachů. Před záchvatem migrény se můžou předem objevit takzvané poslíčky, které signalizují, že se záchvat blíží. Co všechno může migrénu vyvolat?

Změny počasí

Jakmile se začne měnit počasí, dojde zároveň ke změnám barometrického a atmosférického tlaku. Ty jsou považovány odborníky za přímé spouštěče migrény. Změny počasí tak patří mezi nejčastější příčiny. Lidé, kteří tímto onemocněním trpí, mají citlivý mozek a migrénu u nich může vyvolat nejen změna tlaku, ale i bouřka nebo velké teplotní výkyvy.

Pokračování 2 / 7

Hormonální antikoncepce a menstruace

Podle Brindera Vije z University of Cincinnati Health Headache bývá dalším ze spouštěčů migrény blížící se menstruace. Ženy, které trpí chronickou migrénou, dostávají záchvaty migrény většinou těsně před začátkem měsíčního krvácení. „Zdá se, že za tyhle změny mohou estrogeny. Jejich pokles může spustit migrénu,“ vysvětluje lékař. „Kromě toho mohou průběh migrény zhoršovat i antikoncepční pilulky,“ dodává.

Pokračování 3 / 7

Slané potraviny

Slané potraviny můžou ovlivnit váš krevní tlak. Konkrétně zvyšují množství sodíku v krevním řečišti, a snižují tak schopnost ledvin odstranit vodu. „Tělo pak reaguje tím, že dojde ke zvýšení krevního tlaku, a to vytváří prostředí, které je zralé pro migrénu u lidí, kteří k ní mají dispozici,“ říká Ilan Danan, neurolog z Cedars-Sinai Kerlan-Jobe Institutu v Los Angeles.

Pokračování 4 / 7

Starší sýry

Není zcela jasné, proč by měly staré sýry spouštět migrénu, ale tyramin, látka nalezená v nich, je spojována právě s tímto problémem. Přesto to automaticky neznamená, že jakmile sníte uleželý sýr, hrozí vám záchvat migrény. Někteří lidé jsou náchylnější, jiní ne. Jednoduše si dávejte pozor, a pokud vypozorujete, že se vám po konzumaci staršího sýra rozjíždí migréna, prostě je nejezte.

Pokračování 5 / 7

Umělá sladidla

Hlídáte si štíhlou linii, a proto si kávu a čaj sladíte umělými sladidly jako je aspartan? Tak pozor, umělá sladidla mohou vyvolat záchvat migrény. Podle odborníků to vypadá, že umělá sladidla snižují hladinu serotoninu v těle, což může vyvolat uvolnění takzvaných neuropeptidů a vyvolat řetězovou reakci, která vyvolá migrénu.

Pokračování 6 / 7

Pásmová nemoc

Jakékoli „násilné“ přerušení spánkových zvyklostí, například kvůli změně časových pásem, může být spouštěčem migrény. Velkou roli hraje i tlak v kabině letadla, protože způsobuje rozšíření cév, což může vést k migréně.

Pokračování 7 / 7

Vynechávání jídel

Možná se vám zdá jako dobrý nápad nedat si svačinu, oběd a najíst se až pozdě večer. Ovšem pokud trpíte na migrény, měli byste jíst pravidelně. Pravidelný stravovací program je pro lidi s migrénou naprosto zásadní. Vynechané jídlo může způsobit pokles hladiny glukózy v krvi, což vede k chemickým změnám v těle a ve finále může spustit záchvat migrény.

Doporučujeme

Články odjinud