Umělý sníh škodí horám

Umělý sníh škodí horám

S šokující zprávou přišla na samém sklonku letošní, značně nevydařené, lyžařské sezóny renomovaná hydroložka Carmen de Jongová z geologického institutu Savojské univerzity. Sněžná děla, která zajišťují, aby na sjezdovky byly dostatečně pokryty bílou záplavou, podle ní škodí evropským velehorám a postupně je mění ve vyprahlou poušť.

Nejvíce jsou ohroženy Alpy, uvedla na tiskové konferenci ve Vídni. V tamních zimních střediscích se každoročně uměle zasněžuje zhruba 24 tisíc hektarů sjezdovek, slalomových tratí a dalších lyžařských terénů. Náklady na jejich zprovoznění činí zhruba tři miliardy euro a sněhová děla spolykají během sezóny na 95 milionů krychlových metrů vody, což reprezentuje celoroční spotřebu velkoměsta s 1,5 milionem obyvatel.

Důsledky podobného hýření s vodními zdroji, jichž na našem kontinentě není nadbytek, se podle badatelky projevují již dnes. Konkrétně řekami ve francouzské části Alp protéká v zimních měsících o sedmdesát procent méně vody než před zavedením sněžních děl. Zemědělská půda v podhůří tak trpí nedostatkem vláhy, což vede ke snižování výnosů agrárních plodin a negativně se podepisuje na celkovém klimatu.

Doporučujeme

Články odjinud