Uměním a tvořivostí k vnitřní harmonii

Uměním a tvořivostí k vnitřní harmonii

Umění a tvorba se již odpradávna spojuje s lidským bytím. Prostředí, které nás obklopuje a ve kterém žijeme, má na nás obrovský vliv. Snad každý člověk se cítí dobře v přírodě, stejně jako v prostředí plném krásných a estetických předmětů.

VÝTVARNÉ UMĚNÍ na nás velmi silně působí, přestože si to často neuvědomujeme. Barvy, tvary a kompozice předmětů nás ovlivňují v celé míře, leckdy předurčují naše nálady, pocity, vnitřní rozpoložení, dokonce mají vliv na naši pracovní výkonnost. Stejně jako zařízení našeho domova, které by v optimálním případě mělo být v souladu s našemi vnitřními potřebami a pocity. Pokud se v prostoru, který obýváme ještě navíc nacházejí předměty, které jsme sami vyrobili, naše pocity se ještě prohlubují. Z psychologického hlediska se v procesu výtvarné tvorby člověk osvobozuje od problémů a nepříjemných pocitů. Zapojuje a rozvíjí ve své psychice fantazii, kreativitu, emoce, skryté sny a touhy a přispívá tak k rovnováze tělesna i duševna. Umělecká tvorba všestranně působí pozitivně na naši psychiku, prohlubuje vnímání, empatii a náhled na svět.

Málokdy si uvědomujeme obrovský vliv barev na naši psychiku. Barevná energie je totiž přirozený zdroj síly pro náš organismus a my ji můžeme kdykoliv použít ve svůj prospěch. Léčebný vliv barev prezentoval již Paracelsus (1493 – 1541), který byl svého času průkopníkem v přírodovědné léčebné nauce. Rovněž i Goethe (1749 – 1832) došel ve svém zkoumání k závěru, že existuje velmi úzká souvislost mezi barvami a lidskými pocity.

Jednou z nejobvyklejších a rovněž i nejkrásnějších možností si s barvami „pohrávat“ je právě umění. Arteterapeutické či jiné výtvarné kurzy se zaměřují právě na práci s barvami, tvary a symboly a umožňují tak uchazečům, aby vyjádřili sami sebe a sladily svou vnitřní osobnost v harmonický celek.

V letošním roce takové kurzy otevřel Atelier Impala, který se specializuje především na výrobu uměleckých originálních svící. Na kurzech se uchazeči mají možnost naučit mnoho zajímavých výtvarných technik jako je výroba svící, malba na hedvábí, malba na sklo a mnoho dalších a vytvořit tak velmi netradiční výrobky, kterými si pak zkrášlí vlastní interiér nebo jimi obdarují své nejmilejší. Vice na http://www.psychoterapeuticke-sluzby.cz>www.psychoterapeuticke-sluzby.cz (sekce kreativní kurzy)

Víte, že? Červená barva je účinná při nedostatečném prokrvení. Je to barva přinášející nám životní energii a vášeň. Oranžová je barva, dodávající nám elán, životní radost a má velmi pozitivní vliv na naši náladu. Žlutá, jakožto barva slunce podporuje chápavost, fantazii a kreativitu. Zelená barva nás povznáší v lásce, rovněž navozuje odpočinek, uvolnění a regeneraci organismu. Modrá svým uklidňujícím, ochlazujícím a vyrovnávacím charakterem zmírňuje nadměrné funkce v tělesném dění a obnovuje svým léčivým chvěním vnitřní vyrovnanost a moudrost. Fialová pomáhá posílit naše duchovní síly a bohatství představivosti.

Zdroj: Mgr. Klára Hanzalová a Mgr. Andrea Rázgová

Doporučujeme

Články odjinud