Umíte se oblékat?

Umíte se oblékat?

Vybrat si správný oděv dle příležitosti není tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát. Stačí znát pár jednoduchých pravidel a vyhnete se společenskému faux-pas. Umění vhodně a příhodně se oblékat není bohužel v našich zeměpisných šířkách příliš rozšířené. A přitom je to tak snadné.

Být skutečnou dámou neznamená se jen vybraně chovat, ale také volit správné oblečení. Chodíte do divadla v džínách? Na vernisáž v tričku? A na ples v kostýmku? Tak to je nejvyšší čas nastudovat několik pravidel vhodného oblékání. Příště, až Vám přijde pozvánka do společnosti, budete se moci blýsknout v nejlepším světle.

Samotné pozvánky vám často poradí, co se od vás čeká. Probereme si proto jednotlivé výrazy k předepsanému oblečení čili dress-code.

BLACK TIE Black tie v překladu znamená černá kravata, to je však překlad doslovný. V přeneseném významu se od pánů vyžaduje smoking (nikoliv tedy oblek s kravatou), u dam se očekávají dlouhé večerní šaty. V barvách se samozřejmě nemusíte držet jen černé, barevnou paletu můžete zvolit velmi širokou. Jedná-li se o komornější událost v menší společnosti, lze zvolit i koktejlové šaty.

WHITE TIE Najdete-li na své pozvánce na společenskou akci výraz „white tie“, pak vězte, že se jedná o velmi formální událost. Pánové musí pro tento večer do fraku s bílou košilí, vestou a bílým motýlkem a na nohy patří černé lakýrky. Pro ženy „white tie“ automaticky znamená dlouhou večerní róbu.

ULTRA-FORMAL Ultra-formal neboli velmi formální rovná se „white tie“.

FORMAL Stojí-li na pozvánce „formal“ čili formální oblečení, obvykle platí stejné pravidla jako u „black tie“. Ocitnete-li se však v kreativním prostředí, mohou pánové zvolit smoking s černou košilí bez kravaty. Pro přítomné dámy opět platí koktejlky, dlouhé večerní šaty či elegantní večerní (!) kostýmek.

CREATIVE BLACK TIE Doporučuje-li hostitel oblečení „creative black tie“, dává vám najevo, že sice půjde o formální událost, ale zároveň vám dává prostor k uplatnění žhavých módních trendů ve večerním oblečení. Jsou-li proto v módě např. luxusní svetříky s korálovými výšivkami v kombinaci ve širokou sukní (jako tomu je v sezóně 2005-2006), nebudete vypadat nepatřičně v úpletu. Pro pány opět platí smoking, mohou však klasickou bílou košili nahradit černou bez motýlku.

SEMI-FORMAL Ze všech pravidel v oblékání do společnosti je „semi-formal“ tím nejošemetnějším. Většinou to znamená, že velké večerní šaty či smoking nejsou vhodné. Zde se musíte řídit časem, ve kterém se událost koná. Je-li začátek po 18. hodině, oblečte si koktejlové šaty a svého partnera navlékněte do tmavého obleku. Jedná-li se o dopolední či odpolední událost, připravte si vysoce elegantní kostýmek a oblek pro pány nemusí být nutně tmavý.

COCKTAIL Zde jistě není třeba překládat, na první pohled je jasné, že se jedná o koktejlový večírek a podle něj pojmenované koktejlové šaty, čili elegantní krátké šaty z vytříbeného materiálu a elegantně zvolené doplňky v podobě lodiček na vysokém podpatku a malé kabelky.

DRESSY CASUAL Pojem „dressy casual“ se překládá jako nedbalá elegance. Ale velký pozor! Nedbalá elegance v tomto případě neznamená džíny nebo šortky! Organizátor vám chce naznačit, že bystě měli vypadat elegantně, nikoliv však příliš slavnostně. V praxi to znamená zajímavé šaty či kostýmek s rafinovanými detaily v podobě krajkového topu či lesklé halenky. Můžete sáhnout také po saténu či sametu.

INFORMAL Informal, casual čili neformální vám říká, že můžete přijít prakticky v čemkoliv. Jdete-li však na svatbu či jinou speciální událost, zachovejte určité dekorum a dobrý vkus.

autor: simona foto: internet

Doporučujeme

Články odjinud