Konečně vím, jak nanést správně tvářenku
Kouzlení s barvičkami
Paní vizážistka mi pomohla doladit make-up
Poslední úpravy
6
Fotogalerie

Umíte se správné nalíčit? Nikdy není pozdě se to naučit

Možná to znáte, už léta máte oblíbenou značku, barvu stínů, odstín make-upu a rtěnky. Možná jste přesvědčená, že tohle stále stejné líčení vám skvěle sedí a bojíte se jakýchkoli změn. Nebo zkrátka líčení moc neřešíte a snažíte se ho zvládnout, co v nejkratším čase. Tak nebo tak, určitě si ale přejete být hezky upravená a přitažlivá. Víte, ale opravdu jak na to? A netoužíte přeci jen něco změnit?

Jaké chyby při líčení nejčastěji děláme? A je možné se naučit správně líčit, i když jste třeba dvacet let zvyklá na svoje metody? Nejen na to nám odpověděla vizážistka školy make-upu Surface Barbora Nevická.

Jak dlouho práci vizážistky děláte? A jak moc jste svou profesí „postižená"? Když potkáváte jiné ženy, koukáte na jejich líčení? A máte potřebu radit třeba kamarádkám?

Práci vizážistky se profesionálně věnuji zhruba 8 let, ale mám pocit, že jí dělám odjakživa. Od útlého dětství jsem měla ráda barvy a půjčovala jsem si šminky, kterými jsem se tehdy „patlala“. Určitě ženy na ulici sleduji a občas mám nutkání jim říci, co mají špatně, hlavně co se týče výběru odstínu make-up či příliš vytrhaného obočí. Kamarádkám radím pouze tehdy, pokud o to mají zájem.

Myslíte si, že celkově se ženy u nás v ČR umí líčit? Oproti třeba jiným zemím, máte zkušenost?

Základem krásného líčení je vždy pěstěná pleť, upravené obočí, rozjasněný pohled. Češky se určitě líčit umí, když chtějí… Občas mám ale pocit, že právě ty základní věci chybí a raději použijí barevné třpytivé oční stíny, než aby si sjednotily pleť. Stále se také české ženy bojí používat výraznější odstíny rtěnek, aby nebyly příliš výrazné a nepoutaly pozornost. Dle mého názoru ke každé ženě patří rtěnka.

Jaké obecně děláme největší chyby? Co by se nikdy nemělo stávat?

Stále vidím největší problém ve špatném výběru make-upu, které si ženy často vybírají v tmavších odstínech, aby působily opálenějším dojmem. Dále to bývá příliš mnoho řasenky, špatně a nelichotivě nanesená tvářenka a příliš vytrhané obočí.

Jaké základní rady by měla každá žena vědět o líčení?

Líčení je vždy velmi individuální dle preferencí každé ženy, ale základ je vždy sjednocená pleť, rozjasněná partie pod očima, upravené obočí, tvářenka a rtěnka.

Jaké produkty by měla obsahovat každá „správná“ kosmetická taštička?

Základní produkty budou jistě make-up či tónovací krém, korektor pod oči, pudr na fixaci, tvářenka pro dodání svěžesti, paletka očních stínů, které použijeme jak na oči, tak i na tvarování obočí, řasenka a rtěnka. Pro líčení také potřebujete kvalitní štětce, které celý proces líčení urychlí i usnadní.

Je pravda, že existuje „závislost na značce“ a žena by měla po určité době kosmetickou značku vyměnit?

Pokud se to týká pěstící kosmetiky, určitě je dobré čas od času produkty vystřídat. Pokud vám ale nějaký produkt dlouhodobě vyhovuje a stále vidíte dobrý efekt, není třeba jej měnit. Některé zákaznice preferují určitou značku, jiné zkouší stále něco nového, tudíž je to velmi individuální

Je možné se naučit správně líčit, i když jsem třeba dvacet, třicet let zvyklá na nějaké svoje líčení?

Určitě ano, ale musíte to opravdu chtít změnit. Když se žena líčí 20 let stejným způsobem, chvíli bude trvat, než si zvykne na nový styl líčení. Pokud se ale bude v novém líčení cítit dobře, půjde to samo a zvykne si velmi rychle.

Jak moc by se mělo líčení přizpůsobovat věku? Jsou nějaká pravidla třeba pro ženy s vráskami?

Mladé slečny si mohou dovolit experimentovat jak v barvách, tak i ve stylech líčení. Je to nejlepší věk na všechny experimenty. Čím jsme starší, volíme jednodušší líčení, jemnější odstíny i textury produktů. Pokud jsou již ve tváři vrásky, je lepší volit lehčí konzistence produktů, zaměřit se na pěstěnou a rozjasněnou pleť a spíše jemnější odstíny očních stínů a opět dobře zvolit rtěnku.

Platí pravidlo, že čím dražší dekorativní kosmetika, tím lepší kvalita?

Do některých produktů se určitě vyplatí investovat, do některých naopak. Záleží ale vždy na pleti každé ženy a také na tom, co od daného produktu očekává. Základem dekorativní kosmetiky jsou pigmenty, čili samotné barvivo, které dělá největší efekt. A čím kvalitnější pigment, tím lépe.

Několik dobrých rad:

  1. Nevybírejte si nikdy tmavší make-up, abyste docílili efektu opálenější pleti… make-up musí být vždy ve stejném tónu a pro opálený efekt využijte bronzující produkty
  1. Šetřete pudrem, slouží hlavně na fixaci make-upu
  1. Používejte vždy korektor pod oči pro rozjasnění vašeho pohledu
  1. Nevrstvěte příliš mnoho řasenky, která se poté drolí pod očima
  1. Používejte tvářenku pro svěží vhled
  1. Nebojte se vyzkoušet výraznější odstíny na rtech, uvidíte jak skvěle budete vypadat

Škola líčení na vlastní kůži

Každá žena může být krásná, jen je potřeba naučit se zvýraznit přednosti a zakrýt nedostatky. K tomu slouží správná technika líčení, kterou je dobré si osvojit. Pokud si s tím stále nevíte rady a ráda byste se naučila sama sebe perfektně nalíčit na jakoukoliv příležitost, pomůže vám některá ze škol líčení. Já se do jedné takové vydala, abych na vlastní kůži vyzkoušela, co takový kurz osobního líčení vlastně obnáší.

V příjemných prostorech pražské školy make-upu se nás sešlo šest žen různého věku. Od čtrnácti do padesáti let. Všechny nás ale v podstatě spojoval podobný problém. Přišly jsme hledat odpověď na otázky: Líčíme se opravdu správně? Vybíráme si opravdu vhodné barvy make-upu a líčidel? A jak vypadat krásně, i když máme po ránu pár minut nebo naopak chceme ohromit na nějaké výjimečné události?

Kurz osobního líčení má část teoretickou a část praktickou. V té teoretické jsme se od lektorky dozvěděly spoustu zajímavých a užitečných informací: jak se vůbec orientovat na trhu s kosmetikou, jak se správně starat o pleť, jak vybírat produkty, do jakých produktů se vyplatí investovat a naopak.

Nechyběl samozřejmě i prostor pro naše zvídavé otázky, připomínky a vlastní zkušenosti. A bylo vidět, že žádná z nás se necítila nijak trapně. To, že ve třiceti či v padesáti letech stále nevíte, jak přesně na to, není žádná ostuda. Možná, stejně jako já, na kurzu zjistíte spoustu překvapivých věcí a třeba některé své dlouholeté zvyky změníte. Já například poprvé objevila kouzlo fixačního pudru a zázračné houbičky na make-up, naučila se správně používat kleštičky na řasy a konečně vím, jak vytvořit horní oční linku.

Po teoretické části přišla na řadu demonstrace líčení. Vizážistka předvedla na jedné z účastnic tipy a triky pro každodenní svěží make-up. Ukázala jak produkty nanášet, vysvětlila jak pracovat se štětci či jak rychle z denního make-upu vytvořit make-upu večerní či slavnostní. Pak už byla řada jen a jen na nás...

Všechny nasbírané zkušenosti jsme mohly realizovat na svých tvářích. K dispozici jsme dostaly vše, co bylo potřeba: odličovací přípravky, krémy, různé druhy dekorativní kosmetiky i štětců… až se vám z toho množství možná zatočí hlava a nebudete vědět, po čem sáhnout dříve. A když jsem pak stála s velikou paletou barev a štětcem před velkým zrcadlem, připadala si spíše jak malíř v ateliéru.

Lektorka nám byla celou dobu k dispozici, a tak jsme mohly společně vychytat další nejasnosti a chyby. Já ocenila hlavně to, že mi poradila, ale nijak nevnucovala líčení, ve kterém bych se dobře necítíla. A tak jediné, co bych na tomto kurzu změnila je: vyhradila bych více času pro praktickou část a uvítala bych individuálnější přístup.

Nakonec kurzu jsme si ještě všechny zahrály na modelky. Odnesly jsme si tak nejen spoustu zkušeností, ale také hezkou památku na fajnový den v podobě profi fotek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud