Univerzální lék na kocovinu neexistuje - jedině nepít vůbec

Univerzální lék na kocovinu neexistuje - jedině nepít vůbec

I lidé, kteří běžně moc alkoholu neholdují, udělají většinou jednou v roce výjimku. Silvestrovské oslavy se blíží a s nimi i každoroční strašák v podobě kocoviny. Co udělat pro to, abyste se do novoročního rána neprobudili s hadrem na hlavě a bušícími permoníky uvnitř?

Samotné slovo kocovina má docela zajímavou genezi. Původně znamenalo něco jako výtržnost a vzniklo ze slova kočičina, které bylo označením pro výtržnosti proti mladoboleslavskému hejtmanovi Kotzovi, jež se udály v roce 1848. Dnešního významu nabyla kocovina ve druhé polovině 19. století, kdy se k ní přimíchal vliv německého výrazu Kater. Ten u našich západních sousedů označuje jak kocoura, tak stav alkoholového opojení.

Jak vlastně kocovina vzniká?

Z pohledu procesů, které se s tělem dějí, jde vlastně o těžkou dehydrataci. Organismus na přítomnost alkoholu reaguje hromaděním vody v ledvinových kanálcích. Vylučováním vody pak z těla odcházejí i důležité minerály, zejména sodík. Následující den tedy tělu právě tyto minerály a tekutiny ve velkém chybí. Důsledkem je celková únava, nevolnost, bolest hlavy, citlivost na hluk a světlo a další neduhy.

Všichni odborníci – ať lékaři, výživoví poradci či lidé zabývající se léčbou závislostí – se shodují v jednom: Jediný opravdový lék na kocovinu je prevence. Tedy neopít se a v nejlepším případě se alkoholu vůbec nedotknout. Pokud ale tomuto vábení neodoláte, řiďte se následujícími pravidly:

JAK KOCOVINĚ CO NEJLÉPE PŘEDEJÍT

  1. Zhruba dvě hodiny před okamžikem, kdy začnete popíjet, vypijte vodu s rozpustným kalciem. Ochráníte tak žaludek před překyselením.
  1. Snažte se držet jednoho typu alkoholu, nemíchejte více druhů dohromady
  1. jídlo je základ! Najezte se před popíjením a jídlo vkládejte i mezi jednotlivé drinky
  1. Zabraňte dehydrataci dostatečným přísunem tekutin. Na každou jednotku alkoholu (půllitr piva, sklenka vína, panák) by mělo připadnout minimálně stejné množství vody
  1. Alkoholické nápoje obsahující hodně cukru by měly být jen výjimkou. Cukr urychluje vstřebávání alkoholu do krve
  1. Alkoholové veselení zakončete před spaním vypitím co nejvíce minerální vody, ideálně si do ní přidejte vitamin C

Chtěli jste odolat, ale přesto se vám bujaré veselí vymklo z rukou?

CO DĚLAT, KDYŽ UŽ SE S KOCOVINOU PROBUDÍTE

  1. Pokud máte tu možnost, přispěte si a z postele nespěchejte. Tělo je po alkoholovém náporu vyčerpané a dlouhý spánek mu jedině prospěje.
  1. Zkuste se překonat a dejte si po probuzení studenou sprchu, nebo alespoň střídejte teplou a studenou vodu. Pokud se k tomu neodhodláte, stejně poslouží i procházka na čerstvém vzduchu. Obojí okysličí krev a mělo by přispět k rychlejšímu odbourání alkoholu. Rozhodně ale nesportujte, pověra, že z kocoviny se člověk musí vyběhat a vypotit, by vás mohla přijít draho.
  1. Pijte a zase pijte – samozřejmě jen nealko. Čím více tekutin do sebe dostanete, tím lépe.
  1. Pokud to váš žaludek zvládne, dejte si pořádné jídlo, nejlépe s velkým obsahem cukrů. Pro tělo je to rychlý přísun ztracené energie.
  1. Vhodná je i silná polévka, která vlastně spojuje dvě dobré věci v jednom: dodá tělu energii i tekutiny. Jakou polévku zvolíte, je na vás, obvykle se doporučuje česnečka nebo silný vývar, ale proč, to vlastně nikdo neví.
  1. Jak je to s kávou? Může pomoci spíše psychicky a díky kofeinu jako povzbuzení pro unavené tělo i mysl. Jenže zároveň stejně jako alkohol tělo odvodňuje, takže samotnou kocovinu kávou nezaženete.
  1. Na houpající se žaludek dobře zabírají bylinkové čaje, například mátový. Někomu stejně dobře poslouží i coca-cola.
  1. Zkuste si připravit vitaminovou bombu. Ať už v podobě rozpustných tablet, nebo čerstvé ovocné šťávy. Přísun potřebných látek by měl tělu dodat potřebnou vzpruhu. Pokud je vám ale špatně od žaludku, buďte opatrní, kyseliny v ovoci i umělých multivitaminech jej ještě více podráždí.
  1. S léky, jako je třeba ibuprofen, zacházejte velmi opatrně. Bolest hlavy sice zmírní, ale lidé s kocovinou mají tendenci brát si větší dávku, než je doporučená. Léky jsou navíc další zátěží pro zažívací ústrojí. Bolest hlavy možná ustoupí, ale tělo bude uvnitř s projevy kocoviny bojovat déle.

ČTĚTE TAKÉ:
Brýle, čočky nebo operace? Vše má své pro a proti

ČTĚTE TAKÉ:
Jak ve cvičení dosáhnout svých cílů

Doporučujeme

Články odjinud