Upečte si dobrotu: black forest cupcakes | Zdroj: Archiv

Zdroj: Archiv

Upečte si dobrotu: black forest cupcakes

Ještě jí nebylo ani dvacet a už má spoustu fanoušků, kteří podle jejích receptů mění svůj život ve sladší. Jarmila Červená je čerstvou držitelkou ocenění objev roku v anketě Food blog roku 2013. Pojďte se seznámit!

Jarmila začala blogovat loni v květnu. „Největším impulzem bylo asi to, že jsem přestala jíst maso, takže jsem začala vyhledávat nové recepty a také dost improvizovat v kuchyni,“ říká sympatická mladá kuchařka a fotografka. Jenže samotným vyhledáváním receptů to neskončilo. Napadlo ji totiž, že by je mohla sdílet s ostatními lidmi. A také začala sledovat další foodblogy, které ji baví. „Líbí se mi, že foodblog funguje jako taková virtuální kuchařka, která je přístupná všem,“ vysvětluje své nadšení Jarmila Červená.

Nejen cukr

Vymyslet název blogu prý pro ni bylo vůbec nejtěžší. Stále nemohla najít tu správnou inspiraci. Nakonec si ale uvědomila, že miluje sladké a baví ji, když je všechno kolem ní (nejenom dorty) hezky nazdobené, a nápad byl na světě. Název Let’s do something sweet (Pojďme dělat něco sladkého) sice celkem jasně napovídá, o čem se na blogu dočtete, ale přesto není jen o laskominách. Najdete tu i zdravé tipy na slaná jídla, vegetariánské a veganské recepty a občas i nějaké zajímavé nápoje.

Retro vaření

„Hodně mě ovlivnila moje maminka, která nám vždycky hodně a co nejzdravěji vařila,“ vzpomíná Jarmila. „Její domácí šťávy, marmelády nebo jogurty byly zkrátka nepřekonatelné. A já se snažím jít v jejích stopách.“ Nadšenou amatérskou kuchařku a cukrářku také inspirují staré kuchařky a fotografie v nich. „Vyhradila jsem jim u sebe doma jednu celou knihovnu a ráda sleduji, jak se gastronomie vyvíjí,“ prozrazuje.

Sláva piknikům

Jak už bylo řečeno, dává půvabná foodblogerka přednost zdravým a lehkým jídlům, která občas zají dortem. „S přáteli často pořádáme pikniky, které beru jako skvělou příležitost k setkání s fajn lidmi a zároveň jako příležitost pochutnat si na dobrém jídle,“ popisuje Jarmila Červená, která nejradši ze všeho připravuje snídaně pro svého přítele. „S láskou,“ dodává.

Nejméně ze všech jídel ji přitahují mořské plody, není ani příznivkyní stravování ve fastfoodech. Kromě svého sladkého blogu se Jarmila věnuje ještě jednomu „jedlému“ projektu, který se jmenuje Pussycakes. Založila ho společně s kamarádkou Bárou Hyclovou a největším podnětem jim byla mezinárodní akce zvaná Restaurant Day, kdy kulinární nadšenci otevírají dveře svých bytů a nabízejí své výtvory.

„Zaměřujeme se na cupcakes netradičních chutí, které jsou ideální pro jakoukoli příležitost,“ vysvětluje Jarmila. „Nabízíme je například s příchutí višně a portského vína, gorgonzolové s hruškou a také veganské, například s příchutí cizrny.“ Podnikavá slečna teprve nedávno opustila „školní lavice“, ale už má jasno v tom, co chce v životě dělat. „Nejvíc mě baví propojovat fotografování s jídlem. Proto bych se tomu ráda věnovala i v budoucnosti,“ plánuje. Kromě toho chce vydat kuchařku a podělit se o své nadšení a kulinární zkušenosti s ostatními.


Black forest cupcakes

12 kusů - příprava: 40 minut

  • 220 g polohrubé mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 170 ml sójového mléka s čokoládovou příchutí
  • 2 vejce
  • 125 g Hera máslová příchuť
  • 300 g lesního ovoce (mraženého)
  • 100 g hořké čokolády (minimálně 70%)
  • 250 ml šlehačky
  • 1 lžička agávového sirupu

Troubu si předehřejte na 200 °C. Mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva smíchejte dohromady. Přidejte mléko, vejce, rozpuštěnou Herou, 100 g ovoce a nalámanou čokoládu. Pomocí elektrického šlehače těsto zpracujte a ihned nalijte do formy na muffi ny vyložené košíčky. Nechte péct asi 20 minut a během prvních 15 minut troubu neotvírejte, aby těsto hezky vyběhlo.

Potom nechte úplně vychladnout a vyšlehejte si šlehačku společně se lžičkou agávového sirupu. Hotové cupcakes zdobte šlehačkou a polévejte zbytkem ovoce, které si nejprve rozehřejte na sporáku. Máte-li k dispozici čerstvé plody, posypte jimi cupcakes ozdobené šlehačkou.


JARMILA ČERVENÁ

Devatenáctiletá rodačka z Prahy letos dokončila studium fotografie a je tak o krok blíže splnění svého snu – chtěla by totiž skloubit své dvě velké vášně: focení a jídlo. Svůj čas ovšem netráví jen v kuchyni nebo v ateliéru, ale také s přáteli nebo na koncertech. Miluje vše ve stylu 30. až 50. let, což se odráží především v jejím šatníku a v designu jejího blogu Let’s do something sweet, který získal v soutěži Food blog roku 2013 cenu Objev roku.

Více receptů na skvělé cupcakes najdete ZDE!

Klepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud