Úskalí střídavé péče

Úskalí střídavé péče

Úskalí střídavé péče V moderní době se moderně přistupuje téměř ke všemu. Tedy i k výchově dětí. Otázkou je, co je vlastně to „nejlepší“.

Možnost volby a menší ekonomická závislost rodin na společném soužití s sebou přináší i větší rozvodovost. Nejsme již spoutáni tradicí, materiální a ekonomickou závislostí, abychom setrvávali ve vztazích, které nefungují. To s sebou ale nese i nutnost zvolit optimální způsob péče o děti po rozvodu rodičů a styku s oběma rodiči.

Stará dobrá tradice? Jak kdy Tradiční způsob, kdy dítě zůstává u matky a otec dochází na předem dohodnuté návštěvy, již mnohým otcům nevyhovuje. V poslední době se jako velmi vhodná může zdát střídavá péče. Dítě má ve stejné míře zajištěn kontakt s oběma rodiči a rodič se ve stejné míře podílí na výchově svého potomka. Současná reforma školství dokonce uvažuje i o tom, že by dětem ve střídavé péči rodičů umožnila docházet do dvou škol a měnit ji při změně domova.

Jedno dítě, dva domovy, dvě školy Mnoho rodičů je velmi pracovně vytížených, a tak jim takováto forma vyhovuje, mohou plánovat čas, po který budou více v práci či ve kterém se budou věnovat sobě a který budou trávit s dítětem. Jestliže nechtějí další děti v novém partnerství a jestliže je dítě jedináček a čas se přizpůsobuje výhradně jemu, je možné říci, že se tato situace jeví jako ideální.

Kdo změní byt? Dítě, nebo rodič? Situace se ale mění ve chvíli, kdy je dětí více a každý má jiné zájmy a koníčky, jindy soustředění a jindy trénink. A ještě více se situace komplikuje, pokud partneři zakládají nové rodiny, ve kterých jsou další děti. Je možné se ptát, zda dítě může, zda je schopno mít dva domovy a jakou stopu to v něm zanechá při zakládání vlastního domova. To, že by dítě mělo vlastní domov, ve kterém by se střídali jeho rodiče, je pro mnoho lidí naprosto nepochopitelné. Rodiče přece nemohou měnit bydlení; ale pro dítě to je stejné.

autor: Mgr. Kateřina Hollá zdroj: http://www.sexualne.cz>http://www.sexualne.cz

Doporučujeme

Články odjinud