Úspěšná Gogolova Ženitba připomíná Na Jezerce památku Leoše Suchařípy

Úspěšná Gogolova Ženitba připomíná Na Jezerce památku Leoše Suchařípy

Památce Leoše Suchařípy, který zemřel před pěti lety, jsou věnována v Divadle Na Jezerce představení oblíbené hry Nikolaje Vasiljeviče Gogola Ženitba. Suchařípa tuto hru patřící mezi klenoty světové dramatiky v roce 1979 přeložil a také v ní ve stejném roce hrál.

Ženitbu nastudoval režisér Lukáš Hlavica a jedna z vůbec nejoblíbenějších divadelních komedií, jaké kdy byly napsány, měla Na Jezerce premiéru v lednu loňského roku. Od té doby vzbuzuje radost a smích v obecenstvu. V hlavní roli Agáty, stydlivé čtyřiačtyřicetileté slečny, o niž se ucházejí čtyři nápadníci, exceluje Barbora Hrzánová. Velké šance má u ní vládní rada Podkolatov v podání Radka Holuba. V cestě mu však stojí soupeři v podobě dalších nápadníků, které hrají Miroslav Vladyka, Jan Hrušínský, a Zdeněk Hruška. Každý z nich má ke sňatku svoji motivaci, ať už jsou to třeba peníze, vyšší životní úroveň anebo touha po ženě. Role dohazovačů hraje Miluše Šplechtová a Marek Taclík. Příběh skýtá nepřeberné množství skvělých divadelních situací a nechybí v něm typická Gogolova ironie.

„Ženitbu přeložil v roce 1979 Leoš Suchařípa a před 25 lety jsme v ní spolu hráli v Ústí nad Labem. Já jsem hrál tehdy Podkolatova a Leoš ztělesnil roli Nenažraného, kterou teď hraji já. Byli jsme přátelé, měl jsem ho jako učitele divadla i života. ,“ řekl ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský o tomto herci, který zemřel v roce 2005. Dodal, že uvažoval o Gogolovi a ruské klasice již od založení divadla. „A v současné době je pro ruskou klasiku na Jezerce vytvořen základ,“ uvedl Jan Hrušínský.„Gogolova Ženitba, to je tragikomedie, fraška, absurdita, groteska, satira - něco v čem je smutek a smích dvojjedinou bytostí. Je to svět, kde lidé s urputnou vážností prožívají svá velká dramata za doprovodu hurónského smíchu,“ charakterizoval hru režisér Lukáš Hlavica.

„Slečna Agáta Tichonovna Kuperďaginová měří necelých 160cm, má hnědozelené oči, výrazný chrup a je jí sladkých 44 let,“ řekla herečka Barbora Hrzánová o postavě, kterou ztělesňuje, a dodala, že na Gogolově humoru se jí nejvíc líbí tragikomika.

Ženitba se v Divadle Na Jezerce hraje 20. září 2010.

ČTĚTE TAKÉ:
I náhodný sex může být začátkem trvalého vztahu


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud