Úspěšné ženy mají větší problém otěhotnět

Úspěšné ženy mají větší problém otěhotnět

Ženy, kterým se na pracovišti dobře daří, mívají častěji poměrně plochou postavu. Je to důsledkem vyšších hladin androgenů, mužských hormonů. Ženy s více vyvinutými křivkami zase mívají více estrogenu, hormonu, který je zásadní pro úspěšné početí dítěte.

Profesorka Elizabeth Cashdanová z University of Utah zjistila, že stres z náročné práce vede u žen k posunu hladin různých hormonů.

Především ale estrogen začíná být nahrazován různými typy androgenů. To jsou hormony spojované s mužskými charakteristikami, například sílou a soutěživostí.

Podle Daily Mail profesorka Cashdanová zjistila, že poměr mezi objemem pasu a boků je dobrým ukazatelem hladiny hormonů v těle. Pokud má žena vyšší hladinu mužských hormonů, bude mít větší problémy s početím dítěte.

"Ačkoliv hormonální profil spojovaný s menším rozdílem mezi pasem a boky může pomoci k úspěchu ve stresujících a těžkých situacích, kde ženy musí velmi těžce pracovat, má i svá rizika. Takové ženy jsou méně plodné a je dost možné, že i méně přitahují muže. Ti jsou totiž naprogramováni na to, aby vyhledávali ženy s výraznějšími křivkami," říká profesorka Cashdanová.

Doporučujeme

Články odjinud