Uvařeno na víkend snadno a rychle

22. 8. 2014
Hledáte-li inspiraci na lahodný víkendový oběd, máme pro vás báječné čtyřchodové menu.

Ředkvičková polévka s ricottou

4 porce - příprava: 20 minut

  • 1/2 malého pórku
  • 2 svazky ředkviček
  • 75 g másla
  • 1 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
  • 200 g ricotty
  • sůl a pepř
  • muškátový květ

Kus pórku (můžete ale použít i cibuli) nakrájejte na kolečka. Listy z ředkviček opláchněte. Na dně hrnce rozpusťte máslo a na něm osmažte pórek. Přidejte na kolečka pokrájené ředkvičky, ještě chvíli zpěňte a zalijte horkým vývarem. Vařte asi 5 minut, přidejte listy z ředkviček a vařte dalších asi 10 minut. Hotovou polévku rozmixujte dohladka, vmíchejte kelímek ricotty a dochuťte solí, černým pepřem a na špičku nože muškátovým květem.

Gratinované brambory se žampiony

4 porce - příprava: 70 minut

  • 750 g brambor typu A
  • 3–4 menší žampiony
  • 1 velká mrkev
  • 1 petržel
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g másla
  • 400 ml smetany ke šlehání 33%
  • 200 ml plnotučného mléka
  • sůl a pepř
  • 1 bobkový list
  • muškátový oříšek

Troubu zapněte na 170 °C. Brambory, žampiony, mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Stroužek česneku rozkrojte a jeho řeznou stranou a následně i máslem vytřete zapékací misku. V pánvi rozehřejte polovinu zbylého másla a žampiony na něm krátce orestujte, až jim začnou zlátnout okraje.

V hrnci smíchejte smetanu, mléko, sůl a koření, přidejte brambory a asi 5 minut vařte, aby brambory nasákly tekutinu. Vmíchejte utřený česnek, žampiony, mrkev a petržel a vše přelijte do zapékací misky. Pečte asi 40 minut dozlatova. Podávejte jako přílohu nebo jako hlavní chod se zeleninovým salátem.

Marinované kotlety s fetou a salátem

2 porce - příprava: 25 minut + marinování

  • 2 vepřové kotlety
  • sůl a pepř
  • 100 g fety nebo obyčejného ovčího sýra

MARINÁDA:

  • 75 ml slunečnicového oleje
  • 200 ml černého piva
  • drcený kmín
  • zázvor
  • 2 stroužky česneku

SALÁT:

  • 1 velká červená cibule
  • 1 salátová okurka
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Kotlety lehce pěstí naklepejte a z obou stran opepřete. Smíchejte všechny suroviny na marinádu (zázvor nastrouhejte, česnek prolisujte) a maso do ní aspoň na 2 až 3 hodiny naložte. Rozleželé maso osolte a opečte na zahradním grilu nebo v grilovací pánvi. Když maso otočíte, rozdrobte navrch ovčí sýr, aby se trochu rozpustil.

Pokud jej budete připravovat doma, můžete pánev ještě na chvíli vložit do trouby předehřáté na 220 °C nebo s horním grilem. Mezitím nakrájejte cibuli a okurku na kolečka a promíchejte s kapkou olivového oleje. Dochuťte solí a pepřem. Kotlety podávejte s gratinovanými bramborami z předchozí strany a s okurkovým salátem.

Bruschetta s grilovanou zeleninou

4 porce - příprava: 25 minut

  • 8 plátků ciabatty
  • 2 malé (tenké) cukety
  • 2–3 rajčata
  • 2 papriky
  • 150 g sýra feta
  • snítka tymiánu
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Troubu zapněte na 220 °C. Cuketu nakrájejte na kolečka, osolte a nechte vypotit. Papriky zbavte semínek a nakrájejte i s rajčaty na kousky. Na pánvi rozehřejte olivový olej, vhoďte do něj cukety a papriky a 2 až 3 minuty restujte. Přidejte rajčata a restujte další asi 3 minuty, až bude všechna zelenina opečená do poloměkka.

Dochuťte solí, pepřem a lístky tymiánu. Mezitím na ploché pánvi nasucho opečte plátky ciabatty. Na ty navrstvěte směs zeleniny, posypte feta sýrem a dejte asi na 5 minut zapéct do trouby.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Milí Vodnáři, nebojte se budoucích úspěchů. Krasojízda dokonalé práce pokračuje, ale má to jen jeden háček. Při zaučování či pomoci kolegům nebuďte pyšní. Kdyby vás viděl nadřízený,…