Uvařeno na víkend snadno a rychle

22. 8. 2014
Hledáte-li inspiraci na lahodný víkendový oběd, máme pro vás báječné čtyřchodové menu.

Ředkvičková polévka s ricottou

4 porce - příprava: 20 minut

  • 1/2 malého pórku
  • 2 svazky ředkviček
  • 75 g másla
  • 1 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
  • 200 g ricotty
  • sůl a pepř
  • muškátový květ

Kus pórku (můžete ale použít i cibuli) nakrájejte na kolečka. Listy z ředkviček opláchněte. Na dně hrnce rozpusťte máslo a na něm osmažte pórek. Přidejte na kolečka pokrájené ředkvičky, ještě chvíli zpěňte a zalijte horkým vývarem. Vařte asi 5 minut, přidejte listy z ředkviček a vařte dalších asi 10 minut. Hotovou polévku rozmixujte dohladka, vmíchejte kelímek ricotty a dochuťte solí, černým pepřem a na špičku nože muškátovým květem.

Gratinované brambory se žampiony

4 porce - příprava: 70 minut

  • 750 g brambor typu A
  • 3–4 menší žampiony
  • 1 velká mrkev
  • 1 petržel
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g másla
  • 400 ml smetany ke šlehání 33%
  • 200 ml plnotučného mléka
  • sůl a pepř
  • 1 bobkový list
  • muškátový oříšek

Troubu zapněte na 170 °C. Brambory, žampiony, mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Stroužek česneku rozkrojte a jeho řeznou stranou a následně i máslem vytřete zapékací misku. V pánvi rozehřejte polovinu zbylého másla a žampiony na něm krátce orestujte, až jim začnou zlátnout okraje.

V hrnci smíchejte smetanu, mléko, sůl a koření, přidejte brambory a asi 5 minut vařte, aby brambory nasákly tekutinu. Vmíchejte utřený česnek, žampiony, mrkev a petržel a vše přelijte do zapékací misky. Pečte asi 40 minut dozlatova. Podávejte jako přílohu nebo jako hlavní chod se zeleninovým salátem.

Marinované kotlety s fetou a salátem

2 porce - příprava: 25 minut + marinování

  • 2 vepřové kotlety
  • sůl a pepř
  • 100 g fety nebo obyčejného ovčího sýra

MARINÁDA:

  • 75 ml slunečnicového oleje
  • 200 ml černého piva
  • drcený kmín
  • zázvor
  • 2 stroužky česneku

SALÁT:

  • 1 velká červená cibule
  • 1 salátová okurka
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Kotlety lehce pěstí naklepejte a z obou stran opepřete. Smíchejte všechny suroviny na marinádu (zázvor nastrouhejte, česnek prolisujte) a maso do ní aspoň na 2 až 3 hodiny naložte. Rozleželé maso osolte a opečte na zahradním grilu nebo v grilovací pánvi. Když maso otočíte, rozdrobte navrch ovčí sýr, aby se trochu rozpustil.

Pokud jej budete připravovat doma, můžete pánev ještě na chvíli vložit do trouby předehřáté na 220 °C nebo s horním grilem. Mezitím nakrájejte cibuli a okurku na kolečka a promíchejte s kapkou olivového oleje. Dochuťte solí a pepřem. Kotlety podávejte s gratinovanými bramborami z předchozí strany a s okurkovým salátem.

Bruschetta s grilovanou zeleninou

4 porce - příprava: 25 minut

  • 8 plátků ciabatty
  • 2 malé (tenké) cukety
  • 2–3 rajčata
  • 2 papriky
  • 150 g sýra feta
  • snítka tymiánu
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Troubu zapněte na 220 °C. Cuketu nakrájejte na kolečka, osolte a nechte vypotit. Papriky zbavte semínek a nakrájejte i s rajčaty na kousky. Na pánvi rozehřejte olivový olej, vhoďte do něj cukety a papriky a 2 až 3 minuty restujte. Přidejte rajčata a restujte další asi 3 minuty, až bude všechna zelenina opečená do poloměkka.

Dochuťte solí, pepřem a lístky tymiánu. Mezitím na ploché pánvi nasucho opečte plátky ciabatty. Na ty navrstvěte směs zeleniny, posypte feta sýrem a dejte asi na 5 minut zapéct do trouby.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Každopádně v těchto dnech zbystřete, protože záludný Merkur má za lubem vznítit ve vás plamen nespokojenosti. Pozadu nezůstává ani Mars a roztáčí kola vaší větší popudlivosti, je netaktní…

Nejčtenější články

Články odjinud