Uvařeno na víkend: Snadno a rychle

Uvařeno na víkend: Snadno a rychle

hledáte-li inspiraci na lahodný víkendový oběd, máme pro vás báječné čtyřchodové menu.

Ředkvičková polévka s ricottou

4 porce příprava: 20 minut

1 malého pórku, 2 svazky ředkviček, 75 g másla, 1 l drůbežího nebo zeleninového vývaru, 200 g ricotty, sůl a pepř, muškátový květ

Kus pórku (můžete ale použít i cibuli) nakrájejte na kolečka. Listy z ředkviček opláchněte. Na dně hrnce rozpusťte máslo a na něm osmažte pórek. Přidejte na kolečka pokrájené ředkvičky,ještě chvíli zpěňte a zalijte horkým vývarem. Vařte asi 5 minut, přidejte listy z ředkviček a vařte dalších asi 10 minut. Hotovou polévku rozmixujte dohladka, vmíchejte kelímek ricotty a dochuťte solí, černým pepřem a na špičku nože muškátovým květem.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 4

Gratinované brambory se žampiony

4 porce příprava: 70 minut

750 g brambor typu A, 3–4 menší žampiony, 1 velká mrkev, 1 petržel, 2 stroužky česneku, 30 g másla, 400 ml smetany ke šlehání 33%, 200 ml plnotučného mléka, sůl a pepř, 1 bobkový list, muškátový oříšek

Troubu zapněte na 170 °C. Brambory, žampiony, mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Stroužek česneku rozkrojte a jeho řeznou stranou a následně i máslem vytřete zapékací misku. V pánvi rozehřejte polovinu zbylého másla a žampiony na něm krátce orestujte, až jim začnou zlátnout okraje. V hrnci smíchejte smetanu, mléko, sůl a koření, přidejte brambory a asi 5 minut vařte, aby brambory nasákly tekutinu. Vmíchejte utřený česnek, žampiony, mrkev a petržel a vše přelijte do zapékací misky.Pečte asi 40 minut dozlatova. Podávejte jako přílohu nebo jako hlavní chod se zeleninovým salátem.

Pokračování 3 / 4

Marinované kotlety s fetou a salátem

2 porce příprava: 25 minut + marinování

2 vepřové kotlety, sůl a pepř, 100 g fety nebo obyčejného ovčího sýra

MARINÁDA: 75 ml slunečnicového oleje, 200 ml černého piva, drcený kmín, zázvor, 2 stroužky česneku

SALÁT: 1 velká červená cibule, 1 salátová okurka, olivový olej, sůl a pepř

Kotlety lehce pěstí naklepejte a z obou stran opepřete.Smíchejte všechny suroviny na marinádu (zázvor nastrouhejte, česnek prolisujte) a maso do ní aspoň na 2 až 3 hodiny naložte. Rozleželé maso osolte a opečte na zahradním grilu nebo v grilovací pánvi. Když maso otočíte, rozdrobte navrch ovčí sýr, aby se trochu rozpustil. Pokud jej budete připravovat doma, můžete pánev ještě na chvíli vložit do trouby předehřáté na 220 °C nebo s horním grilem. Mezitím nakrájejte cibuli a okurku na kolečka a promíchejte s kapkou olivového oleje. Dochuťte solí a pepřem. Kotlety podávejte s gratinovanými bramboramiz předchozí strany a s okurkovým salátem.

Pokračování 4 / 4

Bruschetta s grilovanou zeleninou

4 porce příprava: 25 minut

8 plátků ciabatty, 2 malé (tenké) cukety, 2–3 rajčata, 2 papriky, 150 g sýra feta, snítka tymiánu, olivový olej, sůl a pepř

Troubu zapněte na 220 °C. Cuketu nakrájejte na kolečka, osolte a nechte vypotit. Papriky zbavte semínek a nakrájejte i s rajčaty na kousky. Na pánvi rozehřejte olivový olej, vhoďte do něj cukety a papriky a 2 až 3 minuty restujte. Přidejte rajčata a restujte další asi 3 minuty, až bude všechna zelenina opečená do poloměkka. Dochuťte solí, pepřem a lístky tymiánu. Mezitím na ploché pánvi nasucho opečte plátky ciabatty. Na ty navrstvěte směs zeleniny, posypte feta sýrem a dejte asi na 5 minut zapéct do trouby.

Doporučujeme

Články odjinud