Květák patří mezi tradiční letní jídla. Pokud už vás nebaví ho jíst smažený, dejte přednost gratinování. To dodá zelenině šmrnc v podobě křupavé krusty na povrchu, čímž ji posune na další úroveň.
Co budete potřebovat:
- 600 g květáku i s malými lístky
- 2 lžíce olivového oleje na vymazání formy
- 150 ml smetany na vaření (16 % tuku)
- 2 lžičky anglické nebo dijonské hořčice
- špetka muškátového oříšku nebo květu
- hrst čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, oregano nebo estragon)
- lžička orientálního nebo kari koření
- lžička soli
- 150 g strouhaného sýra
- lžíce hladké mouky
- čerstvě mletý pepř
- 1–2 lžíce strouhanky
Postup
1. Okrájejte z květáku lístečky. Květák rozdělte na růžičky s minimem košťálu (ten nevyhazujte, ale schovejte si ho do mrazáku na jindy, třeba na květákový krém). Růžičky následně nakrájejte na velikost odpovídající soustu na vidličku.
2. Hezké lístečky překrájejte na kousíčky, a pokud budete gratinovat v mikrovlnné troubě s funkcí Crisp Fry, tak si teď všechen nakrájený květák a lístky zvažte.
3. Zapékací mísu vytřete olivovým olejem, poté vlijte cca 150 ml smetany na vaření. Přidejte 2 lžičky anglické či dijonské hořčice, nastrouhejte trošku muškátového květu či oříšku a pokrájené čerstvé bylinky dle vlastního výběru. Osolte, přidejte lžičku orientálního koření, polovinu nastrouhaného uzeného sýra, zaprašte moukou a opepřete. Vše promíchejte.