Už vím, proč ptáci zpívají

Už vím, proč ptáci zpívají

Aneb - Nadělte si pod stromeček nevšední dárek, který zcela nepochybně změní váš život! Řeč bude o nejsnadnějším způsobu, jak zažít fantastický pocit volného pádu a letu na padáku bez náročné přípravy, kterou procházejí sportovní parašutisté.

http://www.dama.cz/sport/tandem-logo.gif" align=right hspace=5>Na tandemový seskok nepotřebujete vážně vůbec nic kromě pohodlného sportovního oblečení a bot (vše ostatní vám bude zapůjčeno). Měli byste mít jen chuť zažít něco nového. Jinak má tato legrace překvapivě málo omezení, mohou skákat i děti od osmi let věku, přičemž se najdou pasažéři, kterým je přes osmdesát. Prostě – něco podobně úchvatného a zároveň snadno dostupného těžko najdete!

Malý fotoseriál, jak to všechno probíhalo, když jsem si byla skočit: Před nástupem do letadla jsme s tandempilotem nacvičili polohu při výskoku z letadla, což se v tu chvíli jevilo být docela legračním, nicméně ve vzduchu velmi užitečným. V této poloze visíte na instruktorovi celou svou vahou, takže pasažéři nad 100 kg by měli tuto okolnost předem zmínit.

To je poloha pro přistání, kdy zvednete nohy a přistanete měkce do sedu. Přitom si vyslechnete pár pokynů, co s rukama a nohama, ale v zásadě se od vás očekává, že nebudete nic dělat a nic řešit a jenom a pouze se budete kochat a užívat si. A věřte mi, že to teda stojí za to!

Skákala jsem z letounu L-410 turbolet, který do potřebné letové výšky vystoupá asi za deset minut.

Nejdřív začali po čtyřech vteřinách vyskakovat sportovní parašutisté a hned potom my tandemisté. Před námi musel z letadla kameraman (chvíli visel zvenku na dveřích), pak na sebe s tandempilotem mrkli a už jsme letěli...

Teda spíš padali volným pádem rychlostí kolem 200 km/h, což je teda hodně velký fukot! Nás zpomaloval malý padáček – vrchlík – který otevřel instruktor hned po opuštění letadla. Kameraman padal bez něj, takže se naše rychlosti vyrovnaly a já mám desítky nádherně ostrých fotek.

Můj “pták Noh” dokonce mával rukama jako křídly, což jsem ovšem ke svému velkému pobavení zjistila až z videa.

Taky jsme se trochu zatočili kolem osy, takže byl opravdu krásný výhled na krajinu pod námi. A přitom jsme padali a padali zároveň s kameramanem přesně 53 vteřin. Upadli jsme víc než dva kilometry. Já stíhala akorát tak dýchat (dýchá se poněkud obtížněji v té rychlosti), ale tandempilot toho samozřejmě stihl víc, takže si všiml, že už jsme ve výšce, kdy by se hodilo otevřít padák. A náš kameraman se nám okamžitě začal obrovskou rychlostí vzdalovat. On totiž otvírá padák ještě později, aby byl na zemi včas na natočení přistání.

Brzo z nás byla jen barevná tečka na obloze a osm minut jsme pluli a kroužili prostorem. Na chvíli jsem si mohla zkusit padák řídit a dělali jsme různé výkruty a zatáčky, takže se mi trochu rozhoupal žaludek a také jsme o to rychleji klesali. Jestli nejste zrovna milovníci kolotočů, tak se domluvte, že radši moc zatáček ne-e. Aspoň si prodloužíte zážitek z plavného letu.

Přestože let na padáku trval celých osm minut, připadal mi jako sen, a než jsem si to stačila dostatečně vychutnat, už jsme byli nad letištěm a šli na přistání.

První můj pocit byl, že to byl sice nádherný zážitek, ale strašně krátký! Pokud jsem před seskokem váhala, jestli tandemový seskok je to, o co zrovna stojím (nejsem rozhodně žádná hrdinka), tak fantastické pocity po seskoku mi to váhání tisíckrát vynahradily. Díky dobrým radám jsem nelitovala peněz na DVD a fotky, protože bez nich bych si to ani z poloviny tak nevychutnala. Ty nejlepší pocity se totiž dostavovaly až poté. Přiznám se, že až po sledování videozáznamu jsem si uvědomila perfektní souhru a mistrovství tandempilota s kameramanem. Byli oba úžasní a získali si můj nejhlubší obdiv! Vysoká profesionalita všech zaměstnanců Impactu byla rozhodně velmi uklidňujícím faktorem. Úplně nejsilnější zážitek byl pro mě volný pád. Mám pocit, že něco se ve mně změnilo už navždycky...

Pár zajímavostí pro zvědavé (jako jsem já):

  1. Padák na tandemový seskok váží 20 až 25 kg, individuální padák podle velikosti 6 až 10 kg.
  2. Ročně si s Impactem v tandemu skočí asi tisícovka pasažérů, nejstaršímu bylo devadesát let.
  3. Tandempiloti Impactu mají za sebou nejméně tři tisíce seskoků, nejzkušenější dokonce neuvěřitelných osm tisíc.
  4. Paraškola Impact zaměstnává čtyři stálé tandempiloty, v sezóně se jejich počet může zvýšit o další dva až čtyři. Takže ani zajistit seskoky při firemních akcích není problém.

Soutěž o tandemový seskok zdarma

A teď to úplně nejlepší na závěr: Paraškola Impact v současné době nabízí tandemový seskok jako vánoční dárek za sníženou cenu. Zakoupíte dárkový certifikát a obdarovaný si může skočit kdykoliv v průběhu dvou let.

Navíc máte teď a tady šanci vyhrát další slevy! Soutěž je uzavřena. Výsledky soutěže najdete v přehledu soutěží.

Text: Markéta K. Foto: Karel Baierle

Doporučujeme

Články odjinud