Úžasná jablka: Snižují horečku, chrání srdce a plíce

20. 9. 2014
Úžasná jablka: Snižují horečku, chrání srdce a plíce
Jablka patří mezi tradiční české ovoce, jsou chutná, v kuchyni velmi variabilní a zdravá. Navíc neobsahují skoro žádný tuk, zato však mnoho vlákniny a řadu dalších zdraví prospěšných látek.

Jablka jsou zdravá

V Čechách se obvykle říká: „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař.“ Podobné přísloví mají i v Anglii, avšak slunce v něm nahradilo jablko: „An apple a day keeps the doctor away.“ A jelikož jablečná sezóna právě začíná nebo je u některých odrůd v plném proudu, pojďme se podívat pod červenou či žlutou jablečnou slupku.

Průměrné nutriční hodnoty ve 100 g jablka:

  • 190 – 250 kJ
  • 0,1 – 0,2 g tuku
  • 0,4 – 0,6 g bílkovin
  • 10 – 14,0 g sacharidů
  • glykemický index 36 – 56 (tj. nízký až střední)

Jablka samozřejmě dále obsahují řadu vitamínů (provitamín A, vitamíny řady B, vitamín C a kyselinu listovou), jejichž obsah však závisí na odrůdě, podmínkách růstu i době a kvalitě skladování: „Vzhledem ke značné rozmanitosti odrůd i půdně klimatických podmínek je chemické složení jablek velmi rozdílné, neboť je závislé nejen na odrůdě, ale i na době zrání, velikosti plodů, hnojení, podnoži a klimaticko-půdních podmínkách,“ uvádí se například na serveru sadařství.cz.

Převažujícím vitamínem je vitamín C, nejvíce ho bývá například v odrůdách Ušlechtilé žluté či Croncelské. „Některé odrůdy, např. Ontario, Boskoopské, Strýmka, Vilémovo aj., si udržují skladováním obsah vitamínu C dlouho, u jiných (např. Coxovy renety) obsah brzy klesá,“ tvrdí odborný server sadařství.cz.

Minerální látky pak reprezentuje zejména draslík, dále hořčík, železo, fosfor a vápník. I když nás jablka závratným obsahem vitamínů a minerálů možná příliš neohromí, považují se za velmi zdravé a dietní ovoce. Kupříkladu polysacharid pektin prokazatelně brzdí růst patogenních mikroorganismů ve střevě.

Pektiny tedy logicky namáhají i dobrému trávení a navíc mají vliv na hladinu cholesterolu v krvi, kterou snižují. Přítomné třísloviny a organické kyseliny mírní záněty na střevní sliznici a pomáhají obnovovat bakteriální mikroflóru. Dle některých odborníků mají obsažené organické kyseliny (jablečná a citrónová) alkalizující účinky na organismus.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Náročné období už máte naštěstí za sebou. Přesto si dávejte pozor na to, s kým se stýkáte. Ve vašem okolí se objeví pohledná osoba opačného pohlaví, s níž to nebude lehké. Důležité je,…

Nejčtenější články