Úžasný burčák: Aneb i „alkohol“ může být zdravý. Jak vybrat kvalitní?

Úžasný burčák: Aneb i „alkohol“ může být zdravý. Jak vybrat kvalitní?

Osvěžující chuť, původ čistě přírodní, obsah řady cenných látek a malé množství opojného alkoholu k tomu – to vše je burčák, poloviční víno a čistě sezónní specialita.

Samozřejmě, že „zdravým alkoholem“ nemyslíme čistý etanol, ale z voňavých hroznů částečně vykvašený nápoj, který si mnozí z nás i přes jistou nevzhlednost zamilovali. Dobrou zprávou je, že nemusíme milovat jen úžasnou chuť burčáku, ale i jeho „duši“ – lidskému organismu prospěšné látky, kterých je v burčáku požehnaně!

Není burčák jako burčák!

Burčák je nízkoalkoholickým meziproduktem nacházejícím se zhruba na polovině cesty hroznů k vínu. Žlutavě či fialově kalný nápoj lze dle zákona „vyrábět za účelem prodeje a prodávat pouze v období od 15. srpna do 30. listopadu kalendářního roku sklizně“. A pozor, jako burčák lze prodávat pouze částečně zkvašený hroznový mošt pocházející výhradně z hroznů sklizených a zpracovaných v České republice! Ostatní produkty z dovezených hroznů, byť jako burčák chutnají i vypadají, musí prodejce označit jako „částečně zkvašený hroznový mošt“. Možná vás překvapí, že burčák obsahuje přibližně stejně alkoholu jako výčepní pivo. Obsah alkoholu v burčáku se pohybuje od 1 do 7 %. Asi nejčastěji však popíjíme perlící živý nápoj s obsahem 4 – 6 % alkoholu.

Vitamíny B vedou, ale to není vše!

Burčák je nápojem poměrně výživným; pouhé 2 dcl v sobě ukrývají 500 – 850 kJ. Pokud si hlídáte denní příjem energie, je v případě burčáku nutná jistá ostražitost. Kalorický nášup však částečně vyváží naprosto přírodní původ bez přidaných chemických látek, značné množství vitamínů skupiny B, které mají pozitivní vliv na činnost srdce i nervové soustavy a pozitivně ovlivňují také stav pokožky. Podobně jako zralé víno obsahuje i burčák cenná přírodní barviva a aromatické i fenolické látky, které disponují značně pozitivními účinky na lidské zdraví.

Například modré odrůdy révy proslavily červená barviva (antokyany), která chrání cévy, zpomalují růst rakovinných buněk a dokonce prokazatelně zlepšují zrakové schopnosti ve ztížených světelných podmínkách. Bílé odrůdy, respektive jejich slupka, obsahují tzv. flavonoidy. Tyto látky disponují výrazným pozitivním účinkem na kondici cévní soustavy. Mezi další cenné látky patří třísloviny, které mají antibakteriální a antivirové vlastnosti. Pokud ale tříslovin požijete velké množství, bude vás bolet hlava!

Je libo burčák sladký nebo „po zlomení“? Aneb burčák dle zralosti.

Burčák je živý nápoj, v němž neustále probíhají kvasné procesy – cukr se mění na alkohol. I proto jste možná pozorovali rozdíl v tom, když dáte nedopitý burčák na noc do lednice nebo necháte v teple na stole. V lednici bude kvasit mnohem pomaleji, zato na stole (v teple) bude přeměna cukru na alkohol probíhat mnohem rychleji (ale pozor, povolte raději uzávěr). Burčák lze proto dělit zhruba do 4 kategorií.

1. Sladký – cukru je více než alkoholu, chuť je výrazně moštová a sladká 2. Ve varu – kvasné procesy vrcholí, chuť je vyvážená, poměr cukru a alkoholu je stejný 3. Po zlomení – dominuje chuť alkoholu a kyselinek 4. Mydliňák – obsahuje jak alkohol a zbytky cukru, tak kvasné látky a kyseliny, je to „mix“ chutí, předskokan mladého vína

Jak poznat dobrý burčák?

„Kvalitní burčák poznáte podle vzhledu a podle chuti. Barva by měla být světle žlutá, někdy až zlatavá. Můžou se objevit i žlutozelené tóny, ale to bývá jen u některých odrůd a pouze zřídka. Tmavší barvy napovídají oxidaci moštu nebo jeho ředění jiným ovocem, nejčastěji jablky. Pokud je správně odkalený, neměl by obsahovat žádné pecky ani slupky.

Chuť by měla být sladší, s kyselinou typickou pro daný ročník, a neměly by se objevovat hořké tóny, acedaldehidové tóny, ani tóny zkažených vajec. Pokud je v burčáku cítit hodně alkoholu, je předpoklad, že byl sladký mošt ředěn přešlým burčákem – tzv. řezákem,“ uvedl v rozhovoru pro server Brnovinky.cz Jakub Adámek z brněnské Moravské vinotéky. Burčák se tedy jistě vyplatí kupovat v zavedené vinotéce, u známého vinaře či v burčákomatu. Prodejcům u silnic a ve stáncích je lepší se vyhnout.

A pozor! Se sklenkou burčáku si neťukejte! Tato výsada patří výhradně hotovému vínu!

Doporučujeme

Články odjinud