Užijte si grilování

Užijte si grilování

Grilování patří k létu stejně neodmyslitelně jako koupání nebo třeba zmrzlina. Češi grilují rádi – a na rozžhaveném roštu opékají v podstatě cokoli. Grilování však není jen gurmánský zážitek, ale také možnost, jak příjemně strávit čas s rodinou a přáteli. Čtěte rady, jak si grilování dokonale užít.

Většina lidí si pořizuje klasický zahradní gril. Existuje nepřeberně druhů a je jen na vás, který vám bude vyhovovat, v obchodě vám prodavač poradí. Zkuste si ale nejprve rozmyslet, jak často budete grilovat, jaké máte prostory na zahradě či terase a také jaké sousedy!

Nemá cenu kupovat obrovský těžký robustní gril, když plánujete především romantické opékání steaků ve dvou. Pokud jste naopak velká rodina a ještě chcete hostit početné přátele, s malým elektrickým grilem nevystačíte.

Budete-li zatápět dřevěným uhlím, počítejte, že jeho zápach se bude šířit široko daleko a ne každý pro to může mít pochopení. Pokud tedy chcete grilovat na terase v novostavbě, pořiďte si elektrický gril a nebo topte briketami. Sice hůř hoří, ale zápach téměř nevydávají.

Základem správného grilování jsou skvěle připravené suroviny. Dalo by se říci, že to hlavní se odehrává už den před grilováním, protože samotné opékání už je nakonec to nejjednodušší.

Nejčastěji samozřejmě grilujeme maso. Kouzlo vynikající chuti je v marinování. Maso by se mělo marinovat nejméně tři hodiny, ideální je však naložit ho již den předem a nechat uležet přes noc. Bude po tom dokonale měkké a křehké a chuť přísad se dokonale promísí. Marinovat bychom měli vždy v nádobě ze skla, plastu či nerez oceli. Hliníkové nádobí může uvolnit do masa kovový pach.

Základem dobré marinády je olivový olej, sůl a pepř. A pak už vše záleží na vás: kečup, hořčici, pivo, víno, bílý jogurt, citronovou šťávu, sojovou omáčku, česnek, bylinky i nejrůznější druhy koření kombinujte dle vlastní chuti. Nejjednodušší je samozřejmě koupit již hotovou směs „grilovací koření“, ale nebojte se pustit i do vlastních kombinací. Nic nezkazíte tymiánem, rozmarínem, sladkou paprikou, řeckým kořením gyros či suvlaki nebo indickou kurkumou. Do marinády můžete přidat i grilovací omáčku.

Jaké maso grilovat? To záleží pouze na vaší fantazii. Zejména muži jsou příznivci tučnějších druhů masa, jako je třeba krkovička. Tuky samozřejmě dodají chuť, zároveň ale maso hodně „odkapává“ na uhlí a musíte se tedy připravit na poměrně silné aroma, které se bude šířit do okolí, tuk navíc podporuje hoření. Libové maso je stejně chutnou a bezesporu zdravější variantou. Grilovat můžete samozřejmě jakoukoli drůbež, ale také telecí, hovězí, vepřové, skopové a králičí maso stejně jako zvěřinu. Skvělé jsou také grilované ryby. Větší kusy naporcujte na steaky stejně jako maso, menší rybky lze grilovat vcelku.

Při grilování maso obracejte pokud možno grilovacími kleštěmi nebo podeberte plochou naběračkou. Nenapichujte jej na vidličku, zbytečně pustí šťávu a bude vysušené. Po vyjmutí masa z marinády použijte její zbytky na potírání masa během grilování. Pokud marináda nezbyla, použijte máslo.

Kromě masa můžete samozřejmě grilovat téměř jakoukoli zeleninu. Mezi nejoblíbenější druhy pro grilování patří lilek, cuketa, kukuřice, brambory, rajčata či paprika. Samozřejmě fantazii se meze nekladou a na rošt můžete poklást cokoli, co vám chutná. Stejně jako u masa, i u zeleniny je důležité správné okořenění. Zatímco u masa se o chuť postará marináda obsahující všechny přísady, v případě zeleniny musíte kořenit přímo jednotlivé kusy. Základem je pepř a sůl, vynikající je směs grilovacího koření určená přímo na zeleninu, pokud chcete kombinovat sama, zkuste oregano, majoránku, rozmarýn, tymián, bazalku, kari či řecká koření. Zkuste zeleninu lehce potřít utřeným česnekem.

Vynikající je též grilované ovoce. Neobvyklou chutí překvapí grilovaný banán či ananas, klasikou jsou jablka a hrušky, které jsou vynikající jako příloha k masu.

Ke správnému grilování samozřejmě patří i „doplňková“ jídla. Základem je chutný osvěžující salát, který vyrovná těžké maso. Klasikou je kombinace zelených salátů (ledový, hlávkový, rukola) s rajčetem, paprikou a salátovou okurkou. Uspějete jistě i s řeckým salátem tzatziki – bílý jogurt smícháte s nastrouhanou a vyždímanou salátovou okurkou, osolíte, opepříte a přidáte kořenicí směs tzatziki či řecké koření podle chuti, lahodnou alternativou je nasekaný kopr.

Jako přílohu můžete kromě zeleniny – ať syrové, či grilované – podávat i pečivo. Čerstvým chlebem nic nezkazíte, ale zkuste například světlou francouzskou bagetu. Můžete ji i rozpéct na grilu, vynikající bude, potřete-li ji utřeným česnekem.

Veškeré pochutiny servírujte ihned z grilu, tak budou nejchutnější.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Doporučujeme

Články odjinud