Užívejte si s rozvahou!

Užívejte si s rozvahou!

Zima už dala o sobě vědět, jen ten sníh, aby už napadl. Takto uvažují mnozí z nás při pomyšlení na sněhové radovánky na horách. A není divu, co nevidět budou zimní střediska zase plná milovníků sjezdování všech věkových kategorií.

K nim patří i nejmladší lyžaři do 14 let, kteří se ve stále větším počtu nechávají zlákat i k adrenalinovějším snowboardovým a freerideovým legráckám na tratích. Ale to, co je většinou legrace, se někdy může v mžiku změnit v hrůzostrašný zážitek s celoživotní následky.

V Česku ročně dochází k 400 tisícům úrazů dětí, procentuálně nejvíce právě při adrenalinových sportech. Některé lze uspokojivě vyléčit v nemocnici, ale více než 3 000 dětí musí se značnými zdravotními omezeními poté žít celý život, nezřídka plně odkázáni na pomoc druhých. Proč jsou právě adrenalinové sporty tak nebezpečné? „Dnešní děti díky internetu a počítačům nejsou natolik zvyklé trávit čas venku s kamarády při hrách a sportování. Často tak mívají problémy s nadváhou, nízkou tělesnou zdatností a správnou koordinací pohybů,“ říká odbornice na úrazy z FN Motol Doc. MUDr. Veronika Benešová, CSc. A právě adrenalinové sporty vyžadují nejvíce obratnosti a zkušeností. Vážnost nehody pak nezřídka bývá umocněna tím, že jen třetina sjezdařů používá přilbu a další ochranné prvky. Přitom bez nich by se na sjezdovku vůbec vyjíždět nemělo.

Jedním ze způsobů, jak tento stav zlepšit je prevence a vzdělávání nejen dětí, ale i dospělých. I proto vznikl, za podpory VZP, projekt Neriskuj to!, který upozorňuje na nutnost používat při nebezpečných a adrenalinových sportech ochranné pomůcky a dodržovat základní pravidla bezpečnosti. Na www.neriskujto.cz jsou k dispozici informace o tom, jak bezpečně provozovat všechny nejběžnější adrenalinové sporty, ale i co dělat, když nastane úraz. Součástí projektu jsou i vzdělávací akce v terénu. Za tímto účelem speciální tým odborníků z Českého červeného kříže i zkušených adrenalinových sportovců objíždí základní školy a názorně předvádí, jak bezpečně sportovat.

Desatero mladého sportovce:

1. Nikdy nezapomínej na ochranné doplňky a přilbu. 2. Nepřeceňuj své síly. 3. Nikdy nevyjížděj úplně sám a měj při sobě mobil. 4. Nech si poradit od zkušenějších. 5. Nehazarduj se svým zdravím ani se zdravím ostatních. 6. Sportuj tam, kde jsou bezpečné a vhodné podmínky. 7. Dodržuj předepsaná pravidla. 8. Pravidelně kontroluj své vybavení, aby nebylo poškozené. 9. Když se někdo zraní, ihned mu poskytni první pomoc – volej 155. 10. Jednoduše: neriskuj!

Doporučujeme

Články odjinud