Úzkost po kávě způsobují geny

6. 2. 2003
Úzkost po kávě způsobují geny
Velké procento populace si každodenně dopřeje minimálně jeden šálek kávy. Mnozí tento lahodný mok konzumují i přesto, že jim způsobuje nepříjemné stavy úzkosti, nebo po něm bývají nervózní.

„Přehnané nervové podráždění, způsobené kofeinem, pozorujeme u lidí, jejichž genetická výbava obsahuje určité varianty genů, které jiní lidé nemají,“ říká vedoucí výzkumu, který vypracovali vědci z univerzit v Chicagu, Mnichově a Würzburgu.

Káva je oblíbeným nápojem především kvůli kofeinu, který zvyšuje krevní tlak a činnost srdce. „Testovali jsme devadesát čtyři dobrovolníků, kteří v civilním životě konzumují kávu jen výjimečně. Byly jim podávány přesně stanovené dávky kofeinu a posléze jsme u nich měřili fyziologické reakce a pozorovali změny nálady. Ze vzorků krve jsme pak izolovali genetickou informaci a snažili se objevit geny produkující bílkoviny, zvané adenosin receptory,“ popisuje průběh výzkumů jeden z mnichovských genetiků.

Vědci zjistili, že ve skupině se objevily osoby se čtyřmi různými formami genů. Ty, u kterých se vyskytovaly dvě specifické podoby genu, byly mnohem více náchylné k výskytu úzkosti, než osoby s jinými variantami.

Shrnuto: pokud má na vás káva kromě pozitivních i jiné, méně příjemné účinky, vězte, že jste tuto „dispozici“ zdědili po předcích. Praktická rada je však jediná: udržte svou vášeň pro kávu, považovanou za vůbec nejměkčí drogu, pod kontrolou. (Plus)

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Nedělní atmosféra doma je poklidná, ale Panny ji nesmí pokazit štiplavými připomínkami. Je dobré držet jazyk za zuby, jinak vše zase pokazí. Svět se netočí jen kolem jejich názorů. S dětmi…

Nejčtenější články

Doporučujeme