Úzkost po kávě způsobují geny

6. 2. 2003
Úzkost po kávě způsobují geny
Velké procento populace si každodenně dopřeje minimálně jeden šálek kávy. Mnozí tento lahodný mok konzumují i přesto, že jim způsobuje nepříjemné stavy úzkosti, nebo po něm bývají nervózní.

„Přehnané nervové podráždění, způsobené kofeinem, pozorujeme u lidí, jejichž genetická výbava obsahuje určité varianty genů, které jiní lidé nemají,“ říká vedoucí výzkumu, který vypracovali vědci z univerzit v Chicagu, Mnichově a Würzburgu.

Káva je oblíbeným nápojem především kvůli kofeinu, který zvyšuje krevní tlak a činnost srdce. „Testovali jsme devadesát čtyři dobrovolníků, kteří v civilním životě konzumují kávu jen výjimečně. Byly jim podávány přesně stanovené dávky kofeinu a posléze jsme u nich měřili fyziologické reakce a pozorovali změny nálady. Ze vzorků krve jsme pak izolovali genetickou informaci a snažili se objevit geny produkující bílkoviny, zvané adenosin receptory,“ popisuje průběh výzkumů jeden z mnichovských genetiků.

Vědci zjistili, že ve skupině se objevily osoby se čtyřmi různými formami genů. Ty, u kterých se vyskytovaly dvě specifické podoby genu, byly mnohem více náchylné k výskytu úzkosti, než osoby s jinými variantami.

Shrnuto: pokud má na vás káva kromě pozitivních i jiné, méně příjemné účinky, vězte, že jste tuto „dispozici“ zdědili po předcích. Praktická rada je však jediná: udržte svou vášeň pro kávu, považovanou za vůbec nejměkčí drogu, pod kontrolou. (Plus)

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Připravte se na to, že budete konfrontováni s protichůdnými vlivy ve vaší profesní oblasti. Nejprve budete čelit nedorozumění a neúspěšným jednáním a posléze začnete těžit z výborné…

Nejčtenější články

Články odjinud