5
Fotogalerie

V barvě velbloudí srsti

Kabáty jsou nepostradatelným kouskem v zimním šatníku. Nosí se různé materiály, střihy a barvy, ale dlouhodobě nejoblíbenější jsou „kamelky“. Mohou být přímo z velbloudí srsti, ale jako levnější varianta postačí i model ve stejné barvě.

Velbloudí kabát je jednou z věcí, které nikdy neopustí vaši skříň, i kdyby trendy diktovaly cokoli: věčně elegantní a navždy klasický, zkrátka evergreen, který nosí třeba Kate Hudson nebo Michelle Obama. „Plášť z velbloudí srsti patří v šatníku žen i mužů ke klasice, která vždycky přečká sezonní hit jiné barvy. Na otázku ,proč‘ existuje stručná odpověď: kvalita,“ říká Jana Skarlantová z katedry výtvarné výchovy PFUK.

Historie výroby tkanin ze srsti zvířat sahá až do pravěku, ovšem ne každý druh koz dává tak vhodnou srst jako třeba koza kašmírská a ne každý druh velbloudí srsti je použitelný na výrobu vlny jako srst asijského dvouhrbého velblouda , který žije hlavně v jihozápadní Číně a Mongolsku. „Tento dromedár má velmi jemnou, hebkou srst srovnatelnou co do jemnosti a kvality s nejkvalitnější ovčí vlnou zvanou merino.

Vlevo: kabát, MaxMara, 25 000 Kč, šedočerná halenka s vázačkou, Gas, 2990 Kč, šedá sukně, Mango, 1599 Kč

Vpravo: kabát , H&M, 1999 Kč, džínová košile, Reserved, 799 Kč, vzorovaná sukně, Mango, 1599 Kč, hnědý klobouk, H&M, 599 Kč šátek, Mamashop, 790 Kč šedé kožené rukavice, Coccinelle, 3800 Kč hnědé kožené psaníčko, Coccinelle, 10 700 Kč

Srst, nebo chcete-li vlas, velblouda má ještě jednu velkou přednost: na rozdíl od ovčí se nemusí stříhat. Stačí chomáče vláken sbírat po studeném ročním období,“ vysvětluje odbornice. Když si pohladíte tkaninu z velbloudí srsti, zjistíte, že je neuvěřitelně příjemná na omak a je také hřejivá a lehká. Jako všechna přírodní vlákna živočišného původu i velbloudí srst skvěle izoluje od chladu i tepla.

Vlákna jsou prodyšná: přijímají tělesnou vlhkost a přirozeným způsobem ji „vydechují“ do okolí. Pro tyto skvělé vlastnosti našla velbloudí srst uplatnění v přikrývkách a hlavně tkaninách plášťů. „Velbloudí srst je však velmi drahá, proto se většinou míchá s ovčí vlnou. I tímto způsobem vzniká velmi kvalitní, hřejivý a lehký flauš, který je jako stvořený pro chladné podzimní a zimní dny. Ve flaušovém plášti jsme v teple - jako pod dekou z velbloudí srsti,“ říká Jana Skarlantová. Pokud investujete do klasického velbloudího kabátu, tak z vašeho šatníku nejspíš nikdy nezmizí - budete ho mít navždy. Pravda, není to levná záležitost, ale není lepší mít ve skříni jeden dražší kousek než pět levnějších pro různé příležitosti, které časem vyhodíte, protože vyšly z módy?

Nicméně pokud je pro vás taková investice moc velká, nemusíte kupovat kabát přímo z velbloudí srsti, stačí kvalitní tkanina stejné barvy. Velbloudí barva je světlá, ale praktická. Evokuje nenucený půvab a sluší téměř každé barvě pleti snad s výjimkou sněhurkovsky bílé u blondýnek (zimní typ), kterým lépe sedí chladnější odstíny béžové.

Pro současnou módu je typický návrat k přírodě - možná i to je důvod, proč v těchto dnech vidíte velbloudí kabát na stránkách prakticky všech módních časopisů. Navíc přirozená, nevtíravá barva tkanin z velbloudího vlasu dovoluje tuto klasiku doplnit a aktualizovat téměř jakoukoli módní barvou. A právě v tom je půvab přírodních materiálů: jsou stabilním základem šatníku a kvalitou, na které se dá postupně stavět.

Vlevo: kabát, Marella, 14 700 Kč černé tričko, Camaieu, 299 Kč kalhoty se zvířecím potiskem, H&M, 999 Kč, náhrdelník z dřevěných korálků, Mango, 499 Kč, černé ponožky, OD Tesco, 99 Kč, černé kožené kotníkové boty s otevřenou špičkou, Leiser, 4190 Kč

Vpravo: kabát s kapucí, Debenhams, 1799 Kč, bílá košile, Reserved, 699 Kč, džíny, Vero Moda, 2799 Kč, kožené rukavice, Mango, 949 Kč, sluneční brýle, Vero Moda, 399 Kč, kotníkové boty s kožíškem, Salamander, 4490Kč

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Moje Psychologie.

ČTĚTE TAKÉ:
Halloween: Nejodvážnější hollywoodská travesty show!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud