V Berlíně otevřeli Barbie dům v životní velikosti. Za protestu feministů a feministek

V Berlíně otevřeli Barbie dům v životní velikosti. Za protestu feministů a feministek

Hlavní město Německé spolkové republiky má od čtvrtka nové muzeum. Barbie dům v životní velikosti lze navštívit za dvaadvacet eur – asi 570 korun. Ovšem člověk se před vstupem do otřesně růžového komplexu musí protlačit také davem feministů a feministek, pro něž je muzeum vyjádřením „posedlosti nezdravou krásou“.

Muzeum Barbie DreamHouse Experience má dva a půl tisíce čtverečních metrů a leží ve východní části Berlína. A návštěvníci se projdou nákladnou garderobou šedesátileté panenky nerealistických tělesných proporcí. Dozvědí se, jak se stát modelkou, jak se líčit a jak pózovat fotografům. Musejí se ale smířit také s tím, že téměř vše vně i uvnitř je křiklavě růžové.

Na otevření muzea ve čtvrtek 16. května přišla řada nadšenců a příznivců Barbie, ale taky velmi početná skupina feministů a feministek, antikapitalismů a dalších kritiků nezdravé vizáže panenky.

„Berlín je svobodné město a Barbie je zde vítána. Je to jen jedna z mnoha zajímavých atrakcí našeho města a nikdo nemá právo říkat lidem, co by měli nebo neměli kupovat,“ odsoudil protestující křesťanský demokrat Philipp Lengsfeld.

Kritika namířená proti tělesným tvarům Barbie jako idolu dívčí krásy je oprávněná. Podle amerických vědců ze společnosti Rehabs by žena s proporcemi Barbie totiž nebyla absolutně životaschopná. Anatomové míní, že fyziognomie nejslavnější panny na hraní se neslučuje se životem. Skutečná Barbie by musela mít na krku krunýř, aby se jí nezlomil krk, lezla by po všech čtyřech a nebyla schopna uzvednout vůbec nic.

„Podle odborníků ze společnosti Rehabs.com by živoucí Barbie měla 173 centimetrů a devětačtyřicet kilogramů. Byla by to podvyživená anorektička bez menstruace. Přitom hlavu by měla extrémně velkou, větší než má většina skutečných žen. Ale především, obvod hlavy Barbie by byl o patnáct centimetrů větší než obvod pasu. S pasem majícím obvod jen čtyřicet centimetrů by měla prostor na poloviční játra a jen pár centimetrů střev,“ napsal New York Daily News.

Doporučujeme

Články odjinud