V bezpečí před slunečními paprsky – díl II.

V bezpečí před slunečními paprsky – díl II.

Co vlastně znamenají jednotlivé zkratky, které najdete na obalech opalovacích přípravků? Pod zkratkami IP (index ochrany), SPF (sluneční ochranný faktor) či FPS (faktor ochrany před sluncem) se skrývají schopnosti přípravku chránit nás před škodlivými účinky slunečního záření. Tak je tedy třeba chápat čísla 10, 40 nebo 60 uváděná na těchto přípravcích.

Ale jak se tyto indexy určují? Ochranný index se určuje podle přísných a standardizovaných mezinárodních norem a má ve všech zemích stejný význam. K jeho určení se používá následující metoda: Na pokožku na zádech dobrovolníků se na vymezenou plochu nanáší ochranný přípravek v množství 2 mg/cm² kůže.

Tito dobrovolníci jsou následně vystaveni zvyšujícím se dávkám UVB záření. Porovnání míry zarudnutí a překrvení chráněné kůže a kůže bez ochranného přípravku umožňují vypočítat index ochrany daného přípravku před škodlivými účinky slunečního záření.

Výše indexu ochrany před sluncem u jednotlivého přípravku ve skutečnosti znamená, kolikrát větší množství UVB záření může přijmout pokožka tímto přípravkem chráněná v porovnání s množstvím UVB záření, které přijme nechráněná pokožka, než se spálí. To je individuální u každého jedince. Proto byly stanoveny fototypy kůže a standardizované metody měření indexu ochrany před sluncem.

Ochranných přípravků proti slunečnímu záření je na našem trhu velké množství, přínášíme vám pár tipů!

Tyčinka SPF 35 Targeted Protection Stick pomáhá chránit citlivá místa pokožky, která mohou být často opomíjena a vystavována slunečnímu záření. Praktická tyčinka se snadno používá a nabízí fotostabilní, vysokou ochranu proti UVA a UVB záření. Balení pro použití na malém místě (např. rty, oblasti pod očima, uši, kotníky apod) je ideální pro cílenou aplikaci. Zklidňující formule je vodě a potu odolná a neucpávající póry. Cena 520 Kč.

Voděodolné zvláčňující mléko na opalování SPF 15, 20, 30 poskytuje pokožce ochranu před slunečním zářením. Jemná textura přípravku se snadno roztírá a rychle se vstřebává do pokožky, kterou chrání a současně ji zanechává hedvábně jemnou. Fotostabilní UVA a UVB filtry poskytují účinnou ochranu a předchází následkům nebezpečného UV záření. Obsažený beta-karoten podporuje a prodlužuje opálení. Máslo karité s vitaminem E zabraňuje poškození kůže a působí proti předčasnému stárnutí. Můžete si vybrat ze dvou stupňů ochrany – střední a vysoká. Vysoké ochranné faktory jsou vhodné pro děti, jejichž pokožka je jemnější a náchylnější ke spálení. Cena cca 189 – 209 Kč.

Capital soleil tělová mléka doplněná o solární filtry, jedná se o farmaceutickou aktivní látku DHC™ - antioxidant se širokým záběrem, který působí ve všech buněčných vrstvách až po jádro a proniká do všech úrovní pokožky. Exkluzivní spojení nejkvalitnějších slunečních filtrů Mexoryl SX-XL pro ochranu buněčné DNA a antioxidantu DHC™ pro ochranu kmenových buněk znamená nástup nové generace sluneční ochrany pro dospělé a děti. Navíc se jedná o speciální rodinné balení. Ochranné mléko na obličej a tělo SPF 30, 300 ml, cena 555 Kč

Spreje poskytují nejen velmi komfortní a přesnou aplikaci, ale také velmi účinnou ochranu proti UVA/UVB. Obsahují patentovaný fotostabilní filtr Mexoryl ® SX. Jsou obohacené o Cactus Nutriflavone a čistý vitamin E pro hydrataci pokožky po celou dobu jejího vystavení slunečnímu záření. Jejich složení je nemastné a voděodolné, spreje se rychle vstřebávají. Cena se pohybuje od 189 kč.

Kamila Netolická ve spolupráci s laboratořemi Vichy.

ČTĚTE TAKÉ:

Pozor na sluneční paprsky! – díl I.

Doporučujeme

Články odjinud