V Británii objevili chilli pálivější než dosud nejpálivější Bhut Jolokia

V Británii objevili chilli pálivější než dosud nejpálivější Bhut Jolokia

Ačkoli synonymem k chilli papričkám už bude mezi zeměmi asi navždy Indie, kde znají odrůd tohoto ďábelsky pálivého koření tisíce a kde také měli dosud nejpálivější odrůdu světa Bhut Jolokia, světovou jedničkou v pálivosti je teď Británie.

Tamní vědci objevili anglickou odrůdu Infinity prodávanou v Granthamu v hrabství Linconshire. A tato odrůda má dokonce o 20 tisíc Scovilleho jednotek více než dosud nejpálivější Bhut Jolokia.

Odborníci z Warwick University naměřili u Infinity pálivost 1 067 286 Scovilleho jednotek. Je to světový rekord, neboť u Bhut Jolokia bylo zatím naměřeno maximálně 1 041 427 jednotek. Pro srovnání, běžně konzumované chilli papričky jalapeño mají jen kolem 2,5 až 5 tisíc jednotek!

Anglická odrůda získala jméno Infinity neboli „Nekonečno“ právě kvůli tomu, že po konzumaci tohoto ďábelského plodu „nikdy nekončí mučivá bolest“. Nepomůže prý ani mléko, které se při předávkování chilli používá jako neutralizační prostředek.

„Je to jako sníst rozžhavený uhlík. A že jsme v našem klimatu schopni vypěstovat tak pálivé chilli, to je zázrak,“ uvedl Woody Woods z společnosti Fire Foods, která Infinity pěstuje.

Indie je producentem nejpálivějších chilli právě kvůli horkému klimatu. Přitom teplota a míra slunečního záření mají pro pálivost chilli klíčový význam. Britové Infinity ale nepěstují venku, nýbrž ve skleníku.

Doporučujeme

Články odjinud