Jak jinak si užít jaro než ochutnáním klasické asijské pochoutky - jarních rolek? Podle našich receptů můžete vyzkoušet čtyři nesmažené verze, které vašemu tělu pomohou odlehčit od hutných jídel.
Thajské závitky s papájou a krevetami
4 závitky - příprava: 45 minut
- 40 ml thajské sladké chilli omáčky
- 1 lžička rybí omáčky
- 1 lžička sójové omáčky
- 1 lžička limetkové šťávy
- na špičku nože zázvoru
- 30 g vlasových rýžových nudlí
- 1 malá mrkev
- 1/4 papáji
- 2 lžíce arašídů
- čerstvá máta
- thajská bazalka
- 4 větší předvařené krevety
- 1 lžíce oleje
- 4 sušené rýžové papíry
Smíchejte sladkou chilli s rybí a sójovou omáčkou a přidejte limetkovou šťávu a trošku zázvoru. Vlasové nudle zalijte vroucí vodou a nechte chvíli odstát, dokud dokonale nezměknou. Pak je vyjměte, propláchněte studenou vodou, nechte okapat a nůžkami nastříhejte na malé kousky.
Mrkev a papáju nakrájejte na nudličky. Arašídy nasucho opražte na pánvi a podrťte v hmoždíři. Thajskou bazalku a mátu nasekejte nahrubo. Krevety orestujte na kapce oleje a podle potřeby oloupejte. Nakrájejte na nudličky.
Rýžové papíry postupně namočte do vody, nechte změknout, vyjměte a osušte. Všechny suroviny urovnejte doprostřed papíru a zarolujte. Opakujte s ostatními surovinami. Podávejte se směsí omáček.
NÁŠ TIP: Měkké vlasové nudle můžete zakápnout trochou směsi omáček a až pak je balit do závitku.
Jarní závitky s kuřecími prsíčky
4 závitky - příprava: 35 minut
- 1 kuřecí prsní řízek
- sójová omáčka
- sezamový olej
- 1 menší mrkev
- 2 lžíce arašídů
- 4 sušené rýžové papíry
- pár kousků citronové trávy
- 1 červená chilli paprička
- čerstvá máta a thajská bazalka
- rybí omáčka k podávání
Prsa prořízněte tak, aby byla pokud možno po celé délce stejně silná. Maso zakápněte sójovou omáčkou a nechte 10 minut odležet. Pak otřete. Plátek masa potřete sezamovým olejem a na pánvi s přidáním ještě trochy oleje, nebo ideálně na grilu, je z obou stran opečte dozlatova. Nechte 5 minut odpočinout, pak je nakrájejte na tenké plátky.
Očištěnou mrkev nasekejte na tenké nudličky. Arašídy nasucho opražte na pánvi a pak podrťte v hmoždíři. Rýžový papír ponořte na chvíli do vody, aby změkl. Doprostřed položte kuřecí prsa, trochu mrkve, pár arašídů, kousek citronové trávy, kousek chilli papričky a čerstvé bylinky. Srolujte podle uvážení a podávejte s rybí omáčkou místo dipu.
Vietnamské krevetové závitky
4 závitky - příprava: 15 minut
- 30 g vlasových rýžových nudlí
- 12 malých (koktejlových) krevet
- 1 lžička oleje
- čerstvá máta
- čerstvý koriandr
- 4 listy rýžového papíru
- 4 listy baby salátu
- hrst libovolných výhonků
- 2 lžíce omáčky hoisin
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 stroužek česneku
- sezamová semínka
Vlasové nudle zalijte vroucí vodou a nechte odstát, dokud nezměknou. Pak je propláchněte studenou vodou a nechte odkapat. Krevetky orestujte na trošce oleje. Z máty a koriandru otrhejte mladé lístky.
Rýžový papír vždy jen po jednom namočte do vody a nechte změknout. Lehce osušte. Doprostřed narovnejte vedle sebe tři krevetky a po dvou lístcích máty a koriandru. Přes ně položte list salátu a do něj zabalte nudle a výhonky.
Rýžový papír smotejte do rolky – tím, že nudle jsou v listu salátu, se bude lépe balit a závitky budou i hezky vypadat. Podávejte s dipem z omáček smíchaných s prolisovaným česnekem a sezamovými semínky.
NÁŠ TIP: Ke krevetám se skvěle hodí pár nudliček salátové okurky nebo křupavé kedlubny.
Netradiční závitky v řase nori
4 závitky - příprava: 15 minut
- 1/2 avokáda
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 salátové okurky
- hrst vojtěšky nebo řeřichy
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička hořčice
- 1/2 lžičky medu
- 1 snítka koriandru
- 4 plátky řasy nori
Avokádo zbavte pecky i slupek a nakrájejte na tenké nudličky. Zakápněte citronovou šťávou a nechte chvíli marinovat. Okurku očistěte a rovněž nakrájejte na nudličky.
Připravte si vojtěšku (nebo řeřichu). Sójovou omáčku smíchejte s hořčicí, medem a jemně nasekaným koriandrem, množství upravte podle chuti.
Plátky řasy nori jeden po druhém vyndejte ze sáčku a zabalte do ní připravenou zeleninu. Řasa skvěle absorbuje tekutinu ze zeleniny a měla by zůstat trochu křupavá. Podávejte s omáčkou.



TIPY NA OMÁČKY A DIPY K PODÁVÁNÍ
- Indonésie - ANANASOVÝ DIP: Na kousky nakrájený ananas smíchejte s chilli a jarní cibulkou. Zálivka je z vody, arašídového oleje, rýžového octa a cukru.
- Thajsko - ARAŠÍDOVÁ OMÁČKA: Do 150 g arašídového másla vmíchejte sójovou omáčku, 250 ml kokosového mléka, kousek zázvoru, česnek a chilli papričku.
- Vietnam - NUOC CHAM: Vzniká smícháním rybí omáčky nuoc nam, vody, limetkové šťávy a cukru, přidává se do ní i česnek a chilli paprička.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.