V hlavní roli jarní závitky

18. 5. 2015
Jak jinak si užít jaro než ochutnáním klasické asijské pochoutky - jarních rolek? Podle našich receptů můžete vyzkoušet čtyři nesmažené verze, které vašemu tělu pomohou odlehčit od hutných jídel.

Thajské závitky s papájou a krevetami

4 závitky - příprava: 45 minut

  • 40 ml thajské sladké chilli omáčky
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • na špičku nože zázvoru
  • 30 g vlasových rýžových nudlí
  • 1 malá mrkev
  • 1/4 papáji
  • 2 lžíce arašídů
  • čerstvá máta
  • thajská bazalka
  • 4 větší předvařené krevety
  • 1 lžíce oleje
  • 4 sušené rýžové papíry

Smíchejte sladkou chilli s rybí a sójovou omáčkou a přidejte limetkovou šťávu a trošku zázvoru. Vlasové nudle zalijte vroucí vodou a nechte chvíli odstát, dokud dokonale nezměknou. Pak je vyjměte, propláchněte studenou vodou, nechte okapat a nůžkami nastříhejte na malé kousky.

Mrkev a papáju nakrájejte na nudličky. Arašídy nasucho opražte na pánvi a podrťte v hmoždíři. Thajskou bazalku a mátu nasekejte nahrubo. Krevety orestujte na kapce oleje a podle potřeby oloupejte. Nakrájejte na nudličky.

Rýžové papíry postupně namočte do vody, nechte změknout, vyjměte a osušte. Všechny suroviny urovnejte doprostřed papíru a zarolujte. Opakujte s ostatními surovinami. Podávejte se směsí omáček.

NÁŠ TIP: Měkké vlasové nudle můžete zakápnout trochou směsi omáček a až pak je balit do závitku.


Jarní závitky s kuřecími prsíčky

4 závitky - příprava: 35 minut

  • 1 kuřecí prsní řízek
  • sójová omáčka
  • sezamový olej
  • 1 menší mrkev
  • 2 lžíce arašídů
  • 4 sušené rýžové papíry
  • pár kousků citronové trávy
  • 1 červená chilli paprička
  • čerstvá máta a thajská bazalka
  • rybí omáčka k podávání

Prsa prořízněte tak, aby byla pokud možno po celé délce stejně silná. Maso zakápněte sójovou omáčkou a nechte 10 minut odležet. Pak otřete. Plátek masa potřete sezamovým olejem a na pánvi s přidáním ještě trochy oleje, nebo ideálně na grilu, je z obou stran opečte dozlatova. Nechte 5 minut odpočinout, pak je nakrájejte na tenké plátky.

Očištěnou mrkev nasekejte na tenké nudličky. Arašídy nasucho opražte na pánvi a pak podrťte v hmoždíři. Rýžový papír ponořte na chvíli do vody, aby změkl. Doprostřed položte kuřecí prsa, trochu mrkve, pár arašídů, kousek citronové trávy, kousek chilli papričky a čerstvé bylinky. Srolujte podle uvážení a podávejte s rybí omáčkou místo dipu.


Vietnamské krevetové závitky

4 závitky - příprava: 15 minut

  • 30 g vlasových rýžových nudlí
  • 12 malých (koktejlových) krevet
  • 1 lžička oleje
  • čerstvá máta
  • čerstvý koriandr
  • 4 listy rýžového papíru
  • 4 listy baby salátu
  • hrst libovolných výhonků
  • 2 lžíce omáčky hoisin
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • sezamová semínka

Vlasové nudle zalijte vroucí vodou a nechte odstát, dokud nezměknou. Pak je propláchněte studenou vodou a nechte odkapat. Krevetky orestujte na trošce oleje. Z máty a koriandru otrhejte mladé lístky.

Rýžový papír vždy jen po jednom namočte do vody a nechte změknout. Lehce osušte. Doprostřed narovnejte vedle sebe tři krevetky a po dvou lístcích máty a koriandru. Přes ně položte list salátu a do něj zabalte nudle a výhonky.

Rýžový papír smotejte do rolky – tím, že nudle jsou v listu salátu, se bude lépe balit a závitky budou i hezky vypadat. Podávejte s dipem z omáček smíchaných s prolisovaným česnekem a sezamovými semínky.

NÁŠ TIP: Ke krevetám se skvěle hodí pár nudliček salátové okurky nebo křupavé kedlubny.


Netradiční závitky v řase nori

4 závitky - příprava: 15 minut

  • 1/2 avokáda
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 salátové okurky
  • hrst vojtěšky nebo řeřichy
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička hořčice
  • 1/2 lžičky medu
  • 1 snítka koriandru
  • 4 plátky řasy nori

Avokádo zbavte pecky i slupek a nakrájejte na tenké nudličky. Zakápněte citronovou šťávou a nechte chvíli marinovat. Okurku očistěte a rovněž nakrájejte na nudličky.

Připravte si vojtěšku (nebo řeřichu). Sójovou omáčku smíchejte s hořčicí, medem a jemně nasekaným koriandrem, množství upravte podle chuti.

Plátky řasy nori jeden po druhém vyndejte ze sáčku a zabalte do ní připravenou zeleninu. Řasa skvěle absorbuje tekutinu ze zeleniny a měla by zůstat trochu křupavá. Podávejte s omáčkou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

TIPY NA OMÁČKY A DIPY K PODÁVÁNÍ

  • Indonésie - ANANASOVÝ DIP: Na kousky nakrájený ananas smíchejte s chilli a jarní cibulkou. Zálivka je z vody, arašídového oleje, rýžového octa a cukru.
  • Thajsko - ARAŠÍDOVÁ OMÁČKA: Do 150 g arašídového másla vmíchejte sójovou omáčku, 250 ml kokosového mléka, kousek zázvoru, česnek a chilli papričku.
  • Vietnam - NUOC CHAM: Vzniká smícháním rybí omáčky nuoc nam, vody, limetkové šťávy a cukru, přidává se do ní i česnek a chilli paprička.
Klepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Když se vám zasteskne po romantických chvilkách, tak se nerozhlížejte po cizích. Máte vedle sebe osobu, která vás miluje, i když to možná neumí dát pořádně najevo. Je pak na vás, abyste…

Nejčtenější články