V hlavní roli muž

V hlavní roli muž

Zatímco donedávna si muži v péči o sebe vystačili s obyčejným mýdlem, dnes mají vlastní parfémy, šampony i pleťovou kosmetiku a při jejich výběru jsou leckdy náročnější než ženy. Potřebují ale muži opravdu zvláštní péči, nebo by jim stačil i „obyčejný“ krém?









Jsou muži jiní?





Věc přírody

I když by si pánové hravě vystačili se zásobami svých poloviček, někdy mužská pokožka vyžaduje přece jen trochu jiný přístup. „Týká se to například vlasové kosmetiky. Zatímco dámská je orientovaná hlavně na vlasy narušené různými kadeřnickými úpravami, muži mívají většinou problém s přirozeně zvýšenou tvorbou kožního mazu, s výskytem lupů a často také s vypadáváním vlasů. Od toho se odvíjí i zaměření jednotlivých přípravků vlasové kosmetiky,“ konstatuje Andrea Vocilková. Trochu jiné složení mají také pánské antiperspiranty. Nejenže se liší deodorační složkou, voní „mužně“, ale kvůli vyšší produkci mužských potních žláz mají rovněž větší množství látek omezujících pocení.

Co se tradiční pleťové kosmetiky týče, ta je potřebám mužů uzpůsobena nejen parfemací, ale zejména svoji texturou. Klasická krémová forma je pro mužskou pleť příliš mastná, proto přišli výrobci s lehčími pleťovými gely a fluidy. Důležitou roli hraje také fakt, že se muži pravidelně holí. „Z tohoto důvodu může být pleť citlivější, zejména pokud jde o jedince, který má vrozeně oslabenou kožní bariéru. Holení navíc znamená pro kůži riziko vzniku drobných poranění, proto je vhodné vždy na závěr použít vodu nebo balzám po holení. Kromě kosmetického efektu (vůně) mají i dezinfekční účinky,“ doplňuje dermatoložka. Pánové, na slovíčko!

Péče o mužskou pleť může být stejná jako péče o ženskou. Stejně jako dámská i pánská pokožka snese důkladnou očistu mycím gelem, pleťovou vodou i zjemnění peelingem (ne ihned po holení!), jednou týdně jí prospěje pleťová maska. Dobrá zpráva ale je, že vám, pánové, jako základ postačí i pouhé umytí vodou a péče po holení, které kůži dráždí a způsobuje její zarudnutí. Kromě toho ale dermatoložka doporučuje i použití pleťového krému nebo přípravku na ruce. Ten totiž nemá pouze pečující efekt, ale představuje i formu ochrany před vnějšími vlivy.

„I muži potřebují o pokožku pečovat, protože i u nich dochází k narušování kožní bariéry – často vlivem profese, kdy třeba velmi trpí kůže rukou, a to někdy i z přemíry hygieny, vlivem častého mytí, které ochuzuje kůži o přirozený ochranný film, což může mít za následek vznik kožních onemocnění,“ varuje Andrea Vocilková. To, jaký krém zvolíte, je pak na vás. Kromě hydratačních či omlazujících přípravků na trhu najdete i kosmetiku určenou speciálně pro aknózní či citlivou pleť, dále také oční krémy, speciální pánská tělová mléka, výživná séra, přípravky pro pány v biokvalitě.

Jak vybrat správný krém?

Při výběru pánské kosmetiky berte vždycky v úvahu svůj typ pleti. Je suchá, problematická nebo se na ní už začínají objevovat první vrásky? Na trhu najdete jak hydratační či omlazující přípravky, tak kosmetiku určenou speciálně pro aknózní či citlivou pleť. Jste-li zastáncem přírodních produktů, máte rovněž na výběr.

Můžete vyzkoušet značku Weleda, Dr. Hauschka, Logona nebo Santé, v biokvalitě je pak na trhu k mání značka Lavera. Kosmetiku určenou speciálně pro muže najdete jak v běžné síti drogerií, tak v lékárnách nebo prodejnách zdravé výživy, kde vám také poradí s výběrem konkrétních krémů.



Další zajímavé články se dočtete v aktuálním vydání časopisu Moje Psychologie.

ČTĚTE TAKÉ:
Ideální sex trvá jen kolem deseti minut!

Doporučujeme

Články odjinud