Skořicoví šneci
POTŘEBUJETE (na 12 porcí):
Na těsto:
1 a 1/4 šálku teplého mléka
1/4 šálku rozpuštěného másla
2 a 1/4 lžičky instantního droždí
1/4 šálku cukru
1 vejce
3 a 1/2 šálku hladké mouky
špetku soli
Na omáčku:
1/2 šálku másla
1 šálek hnědého cukru
1/2 šálku javorového sirupu
Na potření a posyp těsta:
3 lžíce rozpuštěného másla
2/3 šálku hnědého cukru
1 lžíci skořice
Tereza Langmajerová
5. října 2018
POSTUP: Všechny přísady na těsto zpracujte dohladka. Vytvořte kouli, vložte ji do mísy vytřené olejem, potáhněte fólií a nechte kynout 2 hodiny. V polovině kynutí připravte omáčku: Máslo, cukr a sirup zahřejte na středním plameni, nechte vše spojit. Pak omáčku vlijte do pečicí formy – hlubšího plechu či většího pekáčku.
Vykynuté těsto vyválejte na obdélník, potřete ho máslem a posypejte cukrem smíchaným se skořicí, okraje nechte bez náplně. Sviňte do válce a nakrájejte na 12 dílů. Řeznými plochami je klaďte s velkými rozestupy do formy na omáčku, překryjte utěrkou a nechte kynout ještě 30 minut. Pak pečte šneky při 180 °C asi 45 minut. Po vychladnutí je obraťte pomocí prkénka hlavami vzhůru, aby se na vrchu objevila lahodná omáčka.
TIP: Javorový sirup můžete nahradit medem.
Doba přípravy: 30 minut
Doba kynutí: 2 hodiny
Doba pečení: 45 minut
Pokračování 2 / 3
Koláč s ovíněnými hruškami
POTŘEBUJETE (na 10 porcí):
Na těsto:
175 g hladké mouky
1 lžíci cukru
120 g hladké mouky
špetku soli
Na hrušky:
5 velkých tvrdších hrušek
šťávu a kůru z 1 citronu
5–6 lžic hnědého cukru
1 vanilkový lusk
1 tyčinku skořice
4–5 hřebíčků
1 hvězdičku badyánu
4–5 tobolek kardamomu
asi 200 ml červeného vína
Na krém:
300 ml smetany ke šlehání
2 žloutky
2–3 lžíce cukru
Jitka Rákosníková
25. dubna 2016
POSTUP:
K surovinám na těsto přidejte 2–3 lžíce studené vody, vše zpracujte, vytvořte kouli a nechte ji aspoň 30 minut v lednici. Hrušky oloupejte a rozčtvrťte, zbavte je jádřince a ihned pokropte citronovou šťávou, aby nezhnědly. V hrnci je zasypejte cukrem, přidejte koření, kůru a víno a dejte vše asi na 10–15 minut mírně bublat. Pak nechte hrušky ve víně marinovat i s kořením několik hodin, nejlépe přes noc, občas je obraťte. Druhý den ovoce vyjměte, vanilkový lusk si nechte, zbytek koření vyhoďte.
Z těsta vyválejte kulatou placku s průměrem o něco větším než 28 cm a vložte ji do formy, dno propíchejte vidličkou. Překryjte pečicím papírem, vsypejte suché fazole a při 220 °C pečte 10 minut, pak bez papíru a zátěže ještě 10 minut. Na korpus rozložte čtvrtky hrušek. V misce smíchejte žloutky se smetanou, cukrem a dření vytlačenou z přepůleného lusku vanilky. Krémem hrušky zalijte a koláč pečte 30 minut při 180 °C, dokud krém neztuhne.
TIP: Čím déle budou hrušky ve víně, tím lépe se zbarví dočervena. Navíc krásně nasají vůni koření.
Doba přípravy: 35 minut
Doba uležení: 12 hodin
Doba pečení: 50 minut
Pokračování 3 / 3
Čokoládový chlebíček se zázvorem a meruňkami
POTŘEBUJETE (na 10 porcí):
125 g másla
230 g hnědého cukru
2 vejce
180 g hladké mouky
1 lžičku kypřicího prášku
40 g kakaa
185 ml mléka
125 g sušených meruněk
75 g kandovaného zázvoru
POSTUP:
Máslo šlehejte s cukrem do pěny, pak po jednom zašlehejte vejce. Vmíchejte prosátou mouku a kakao a přidávejte po částech i mléko. Do těsta přimíchejte pokrájené meruňky a polovinu pokrájeného zázvoru. Těsto přemístěte do formy (22x12 cm) vymazané máslem a vyložené pečicím papírem. Navrch nasypejte zbytek zázvoru. Při 180 °C pečte asi 1 hodinu nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed nevyjde suchá.
TIP: Místo meruněk použijte sušené fíky, rozinky nebo můžete přidat ještě posekané ořechy.
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 1 hodina