V hlavní roli voňavé koření: Skořicoví šneci, opilé hrušky či chlebíček se zázvorem

24. 10. 2018
Skořice, hřebíček, vanilka nebo lehce štiplavý zázvor – to je koření, které dodá pečeným dezertům nejen chuť a nádhernou vůni, ale které také dokáže pěkně zahřát, když je venku nečas.

Skořicoví šneci

POTŘEBUJETE (na 12 porcí):

Na těsto:
1 a 1/4 šálku teplého mléka
1/4 šálku rozpuštěného másla
2 a 1/4 lžičky instantního droždí
1/4 šálku cukru
1 vejce
3 a 1/2 šálku hladké mouky
špetku soli

Na omáčku:
1/2 šálku másla
1 šálek hnědého cukru
1/2 šálku javorového sirupu

Na potření a posyp těsta: 
3 lžíce rozpuštěného másla
2/3 šálku hnědého cukru
1 lžíci skořice

POSTUP: Všechny přísady na těsto zpracujte dohladka. Vytvořte kouli, vložte ji do mísy vytřené olejem, potáhněte fólií a nechte kynout 2 hodiny. V polovině kynutí připravte omáčku: Máslo, cukr a sirup zahřejte na středním plameni, nechte vše spojit. Pak omáčku vlijte do pečicí formy – hlubšího plechu či většího pekáčku.

Vykynuté těsto vyválejte na obdélník, potřete ho máslem a posypejte cukrem smíchaným se skořicí, okraje nechte bez náplně. Sviňte do válce a nakrájejte na 12 dílů. Řeznými plochami je klaďte s velkými rozestupy do formy na omáčku, překryjte utěrkou a nechte kynout ještě 30 minut. Pak pečte šneky při 180 °C asi 45 minut. Po vychladnutí je obraťte pomocí prkénka hlavami vzhůru, aby se na vrchu objevila lahodná omáčka.

TIP: Javorový sirup můžete nahradit medem.

Doba přípravy: 30 minut
Doba kynutí: 2 hodiny
Doba pečení: 45 minut

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Všechny pracovní aktivity dokončíte přesně podle předpisů a včas. Vaše cílevědomé a seriózní jednání nadřízení samozřejmě nepřehlédnou - ovšem jenom v případě, že na sebe sami upozorníte.…

Nejčtenější články