Dříve se proti škrkavkám usilovně bojovalo. Dnes jsou střevní parazité oblíbeným pomocníkem ke štíhlé postavě. Mají jednu výhodu, může se při nich poměrně slušně jíst a člověk stejně hubne. Jenže tato dieta je poměrně značně nebezpečná, i když v Hong Kongu v současnosti velmi oblíbená. A tamní zdravotníci z nového rozmaru šílí.
Škrkavka Ascaris lumbricoides totiž nejenže připravuje organismus o důležité živiny, ale navíc produkuje škodlivé látky, které mohou vyvolávat vážná onemocnění včetně rakoviny střev.
V Hong Kongu nabízejí vajíčka škrkavek na internetu. Lidé pozřou nepatrná vajíčka s potravou a čekají, až se jim ve střevech vylíhnou larvy. Ty putují krevním řečištěm do plic, kde jsou s hlenem vykašlány.
A následně opět polknuty. Teprve nyní se vyvíjí v tenkém střevě dospělec, který tam parazituje. Může dosahovat až dvacet centimetrů, v případě samic, denně produkuje až 200 tisíc vajíček a dožívá se až dvaceti měsíců, poté odcházejí s výkaly.
Nebezpečí
Jakmile má člověk ve střevech škrkavky, i když se stravuje normálně, začne hubnout. Jenže škrkavky vylučují toxiny, které tělu škodí a mohou narušovat cévy. Při silném napadení může dojít i k perforaci střev. Často napadení provází celková slabost, bolesti hlavy, bolesti břicha, zvracení, průjem a podvýživa.
„Ale škrkavky mohou střeva také ucpat či proniknout do plic,“ varoval hlavní hongkongský hygienik. Na světe je dodnes v tropických a subtropických oblastech nakažena škrkavkou až jedna miliarda lidí.
zdroj: FAMOUS