Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co udělá v zimě? Vnese do vašeho těla teplo.
Kreolská ostrá pánev
4 porce - příprava: 50 minut
3 lžíce oleje, 100 g choriza, 1 chilli paprička, 1 cibule, 2 červené papriky, 2 celerové stonky, 6 stroužků česneku na plátky, 100 g kuřecích stehenních řízků, 1 hrnek rýže, sůl a pepř, 2 bobkové listy, 3 snítky tymiánu, 0,5 l kuřecího vývaru, 150 g krevet (pokud máte mražené, tak rozmrzlé, opláchnuté vodou a osušené), 2 lžíce sterilovaného nebo mraženého hrášku, 1 lžíce nasekané petrželky
Ve velké a hluboké pánvi rozehřejte olej a opečte na něm nakrájenou klobásu. Přidejte nasekanou chilli papričku, cibuli, nakrájený celer a česnek a 3 minuty restujte. Přidejte nakrájené kuře a vše opékejte asi 4 minuty. Vmíchejte rýži a ještě chvilku restujte. Osolte, opepřete, přidejte koření a zalijte vývarem. Zakryté duste asi 10 minut, přidejte krevety a hrášek a nechte vydusit všechnu tekutinu. Hotové jídlo posypte nasekanou petrželkou.
Pokračování 2 / 4
Ohnivé bagety
4 porce - příprava: 30 minut + odležení
4 steaky (hovězí, vepřové, zvěřinové…), 3 lžíce oleje, sůl a pepř, 3 lžíce cukru, zelený salát nebo rukola, 4 tmavé bagetky
MARINÁDA: 2 lžíce oleje, 1 cibule, červená paprika (nebo feferonka), 6 stroužků česneku na plátky, 1 lžička mleté papriky (pálivé podle chuti), 1 dl suchého bílého vína, sůl a čerstvě mletý pepř
Maso vyndejte z chladničky a na oleji orestujte nakrájenou cibuli a papriku, přidejte česnek a mletou papriku, zalijte vínem, osolte, opepřete a poduste 5 minut.Do vychladlé marinády naložte steaky nejméně na 2 hodiny a pak je opečte na rozpálené pánvi na oleji zprudka z každé strany 3 minuty. Nechte je chvíli „dojít“ v teple.V pánvi zahřejte marinádu, přidejte cukr, ochuťte ji a vařte do zhoustnutí. Bagety rozkrojte a vložte salát, omáčku, maso a znovu omáčku.
NÁŠ TIP: Steak v bagetce můžete ochutit také barbecue omáčkou. K salátu zkuste přidat rajče nakrájené na plátky a opečené na pánvi.
Pokračování 3 / 4
Ďábelský hovězí kotlík s čočkou
4 porce - příprava: 2 hodiny
2 lžíce oleje, 2 smotky skořice, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku na plátky, 1 chilli paprička, 2 cm čerstvého zázvoru, 1 lžička kari, 600 g hovězí kližky, sůl a pepř, 1 malá konzerva loupaných rajčat, 4 brambory, 1 hrnku předvařené čočky
Na oleji ve větším pekáčku s víkem orestujte skořici a cibuli nakrájenou na větší kusy. Přidejte česnek, nakrájenou chilli papričku, kari a nastrouhaný zázvor (několik plátků nechte na ozdobu) a chvilku restujte. Přidejte maso nakrájené na kousky, orestujte, osolte a opepřete, zakryjte a dejte do trouby vyhřáté na 160 °C asi na hodinu a půl. Občas podlejte vodou. Když je maso měkké, přidejte nakrájené oloupané brambory, čočku a rajčata, promíchejte a zalijte vodou, aby byly všechny suroviny ponořené. Zakryjte, vraťte do trouby a pečte, dokud nebudou brambory měkké.
Pokračování 4 / 4
Řízné smetanové těstoviny
4 porce - příprava: 30 minut
600 g těstovin, 100 g brokolice, 100 g mraženého hrášku, 100 g lusků, 2 oříšky másla, sůl
OMÁČKA: 1 lžíce oleje, 1 malá cibule, 1–2 nakrájené chilli papričky, 180 ml smetany 12%, pepř
Dejte vařit těstoviny do osolené vody podle návodu na obalu. Brokolici, hrášek a lusky dejte do vroucí vody, asi 2 minuty je povařte, pak je zchlaďte v ledové vodě a slijte. Uvařené těstoviny sceďte, promastěte máslem a nechte v teple. Na větší pánvi opečte na oleji na jemné proužky nakrájenou cibuli, přidejte chilli papričky, přilijte smetanu a vařte na mírném plameni, dokud smetana nezredukuje objem asi na polovinu. Potom přidejte do pánve zeleninu a těstoviny a všechno důkladně promíchejte.
NÁŠ TIP: Každou porci můžete vylepšit, když ji posypete lžičkou jemně nastrouhaného parmazánu.