V Kanadě dokážou vyrobit krevní transfuzi z pacientovy kůže

V Kanadě dokážou vyrobit krevní transfuzi z pacientovy kůže

Pacienti onkologických klinik by brzy mohli dostávat transfuzi vyrobenou z vlastní kůže. Vyřešil by se tak problém s nedostatkem dárců i vhodnou kompatibilitou.

Podle kanadských vědců lze vyrobit krevní konzervu v laboratoři z buněk kůže o velikosti asi třinácti čtverečních centimetrů.

Podle expertů z McMaster University v Ontariu je procedura tak úspěšná, že ji bude možné aplikovat na prvních pacientech už do dvou let. „Pro nemocné pacienty to bude alternativní zdroj krve, který navíc jejich tělo neodmítne. Lidé se stanou vlastními dárci.

Jsme z toho velmi nadšení a mnoho od toho očekáváme. Ještě musíme udělat hodně práce, ale byl bych velmi zklamán, kdyby se nám nepodařilo vyzkoušet metodu na prvních pacientech už v roce 2012,“ tvrdí doktor Mick Bhatia z McMaster University.

Jeho tým dokáže kožní buňky přetvořit přímo v krevní buňky, aniž musejí nejprve projít fází proměny v omnipotentní kmenové buňky.

Metoda výroby krve z kožních štěpů by byla velmi výhodná zvláště u pacientů s leukémií, ale tento typ krevního zásobování bude mít v medicíně široké využití.

Studii kanadských lékařů otiskl prestižní vědecký časopis Nature.

ČTĚTE TAKÉ:
Tak trochu jiná modelka!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud