V Kladně funguje nový babybox

Oblastní nemocnice Kladno, a.s. nemocnice Středočeského kraje je od konce srpna dvanáctým zdravotnickým zařízením, které má ve svém areálu umístěn babybox pro odložené děti. Slavnostního zahájení provozu se v pátek 29. srpna zúčastnil také hejtman Středočeského kraje Ing. Petr Bendl.

Matky, které se v tísnivé psychické nebo sociální situaci rozhodnou vzdát svého dítěte tak mohou také v kladenské nemocnici učinit anonymně, bez toho, aby ohrozili život novorozence. Díky náležité zdravotní péči a následné pomoci sociálních pracovníků nechtěná miminka dostanou šanci vyrůstat v nové, milující rodině. Babybox je umístěn vedle vchodu na dětské oddělení.

Zakladatel a neúnavný propagátor babyboxů v České republice Ludvík Hess na svých webových stránkách prezentuje cíl zřídit po republice celkem 20 „schránek“ tak, aby už nikdy nebylo nalezeno mrtvé tělíčko novorozence. Babyboxů opravdu přibývá, především zásluhou Nadačního fondu pro odložené děti Statim, sponzorů a příznivců této myšlenky. Pomohli zachránit už 14 dětí. První babybox začal fungovat v roce 2005 v Praze a třináctý přibude už v polovině září opět ve Středočeském kraji, tentokrát v příbramské nemocnici.

Zdroj: 2media

Doporučujeme

Články odjinud