V Kolumbii léčí ženské choroby rituálním tancem

V Kolumbii léčí ženské choroby rituálním tancem

Do módy se v jihoamerické Kolumbii dostávají rituální a kmenové tance. Více než originálnost a neotřelost zajímá tamní ženy především schopnost tancem předcházet mnohým ženským obtížím a dokonce je vyléčit.

Natřásání a poskakování v transu za znění kmenových bubnů a jiných nástrojů údajně dokáže vyléčit děložní cysty, chronické bolesti, bolesti v krku, bolesti zad a problémy s klouby a některé ledvinové choroby.

Léčivý tanec Samkya před dvaceti lety vytvořili domorodci žijící v horách poblíž hlavního města Bogoty. Je založen na jemných a vlnivých pohybech a jeho předcvičovatelé tvrdí, že je to velmi účinná terapie, která dokáže vzkřísit ženské nitro a osvobozuje ducha před stresem a tlaky.

"Tanec má preventivní účinek na dobrou kondici dělohy, vaječníků a zad," prohlásil deníku Las Ultimas Noticias jeden z propagátorů kmenových tanců Antonian Casal.

Euroamerická kultura zná jen málo rituálních tanců, které by dokázaly udržet tělo v pohodě a dobré kondici. Ačkoli i nám dobře známé druhy tanců dokáží osvěžit tělo i ducha, mnohé ženy západní kultury stále častěji tíhnou k rytmům a tancům z Blízkého Východu i dálného Orientu. Indiánské tance a rytmy jsou zatím málo známé a prozkoumané, ale dá se očekávat, že se vbrzku i v Evropě objeví studia, která je budou nabízet. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud