V Liberci kvete přes padesát orchidejí

V Liberci kvete přes padesát orchidejí

Pokud někdo touží spatřit asi nejkrásnější sbírku orchidejí v Čechách, musí za nádherou tropických krajin kupodivu vyrazit do zasněženého Liberce. Právě v místní botanické zahradě lze uprostřed zimy vidět přes padesát různých druhů orchidejí. Květů zde vyráží tolik, že zahradníci každý týden obměňují expozici novými a novými rostlinami.

Ve čtyřech vitrínách máme květiny různých druhů, barev a tvarů. Hroznovité květy střídají bílé rozvité jazýčky, mezi nimiž probleskují orchideje ve tvaru dámských střevíčků a vše obklopuje výrazná, avšak jemná vůně," vysvětluje Zdeněk Eichler z botanické zahrady. "Kuriózně však voní vždy pouze několik rostlin. Značná část orchidejí je bez pachu. Po ránu a k večeru se ale mnohým z té vůně až zatočí hlava, třebaže jsou květiny za sklem. Orchideje si musí dávat záležet. V jejich tropických a subtropických domovech mají nouzi o opylovače. K mání jsou jen můry, netopýři a kolibříci."

Liberecká sbírka nabízí i mnoho skutečných unikátů. Patří mezi ně tmavě růžové květové hrozny Hynchostylis gigantea, které zde rostou přímo na kůře stromu, pestrá barevná kolekce orchidejí dendrobium, z níž by šla každému majiteli květinářství hlava kolem, nebo mexické půvabné Brassavoly.

"Mezi naše nejvyhledávanější exempláře patří rozhodně sbírka střevičníků. Jejich květ má podobu dámského střevíčku, proto ten název," dodal Eichler. Právě tento měsíc zde vyvedl květ jeden z nejvzácnějších druhů. "Zářivě červený květ je skutečně neobyčejný, prosvítají v něm dokonce okénka, která lákají hmyz. Tuto rostlinu objevili botanici teprve před dvaadvaceti lety v Ekvádoru. Třebaže vypěstovat ji v zahradě do květu bývá tvrdým oříškem, u nás se to povedlo již třikrát," poznamenal ředitel zahrady Miloslav Studnička.

Právě těmto orchidejím však dnes hrozí ve volné přírodě zánik. "To víte, kácejí se pralesy, po nichž i tak pobíhají šílení milovníci orchidejí. Pro rostliny je to vražedná kombinace - měnící se klima společně s nenasytnou lidskou rukou. Dnes ji proto chrání mezinárodní konvence," uzavřel Eichler.

zdroj: Korzo foto: ilustrační

Doporučujeme

Články odjinud