V mikrovlnné troubě ztrácí zelenina hodnotu

V mikrovlnné troubě ztrácí zelenina hodnotu

V mikrovlnné troubě se z pokrmů vlivem působení vln veškeré zdraví pospěšné látky rozpouštějí a vyprchají. Podle portugalských odborníků, kteří k tomuto závěru dospěli, budeme v budoucnosti svědky nárůstu rakovinného onemocnění u osob používajících k vaření mikrovlnné trouby. Nebude to vlivem používání mikrovlnek samotných, ale proto, že se z pokrmů v nich připravovaných vytratí většina lidskému zdraví užitečných látek.

Například brokolice uvařená v tomto typu trub ztrácí devadesát sedm procent z celého objemu antioxidantů chránících tělo před rakovinným bujením, zatímco v hrnci na plotně vařená brokolice jen okolo jedenácti procent. Odborníci tvrdí, že nejzdravější je zelenina vařená v páře, protože si dokáže uchovat téměř sto procent všech výživných látek.

"Většina z těchto bioaktivních složek je rozpustných ve vodě, takže se během vaření ve velké míře vyluhují ze zeleniny do vývaru. Je všeobecně známo, že vařená zelenina má mnohem méně vitaminů a zdraví prospěšných látek než zelenina čerstvá. V mikrovlnné troubě však dojde k vymizení většího množství látek než v hrnci s vodou na plotně. Ale i tam platí, že příliš dlouhé vaření zničí většinu látek. Je také důležité vařit zeleninu v minimu vody. Čím více vody, tím více látek se ze zeleniny vyluhuje," upozornila doktorka Cristina Garcia-Viguerová z univerzity v Portu. (Plus)

Jak mikrovlnná trouba pracuje? Mikrovlny jsou jednou z forem elektromagnetické energie. Podobně jako světelné nebo rozhlasové vlny zaujímají část elektromagnetického spektra. Ve věku moderní technologie jich využíváme k dálkovému přenosu telefonu, televizních programů a počítačových informací, ať už na zemi či prostřednictvím satelitů. Ale nejznámější jsou nám jako zdroj energie k ohřívání nebo vaření jídla.

Každá mikrovlnná trouba obsahuje takzvaný magnetron, speciální elektronku, v níž magnetická a elektrická pole působí na elektrony tak, aby produkovala záření v mikrovlnném spektru okolo 2450 megahertzů (MHz), čili 2,45 GHz. Takto vyprodukované mikrovlnné záření působí na molekuly potravin. Záření si můžeme představit jako vlnění (třeba vlnky na vodě). Toto vlnění působí především molekuly vody a ty se rozkmitají velkou rychlostí milióny krát za vteřinu. Tím vzniká teplo a potravina se ohřívá. Proto mikrovlnné záření nepůsobí na plastový hrneček. Může však ohřát talíř, který není určen do mikrovnné trouby a obsahuje nepatrné množství vody. Při běžném ohřevu také dochází ke kmitání molekul, ale je to přirozené kmitání, je to vlastně projev tepla. Teplý předmět se odlišuje od studeného tím, že jeho molekuly rychleji kmitají. Násilím vyvolané molekulární tření ovšem současně značně poškozuje strukturu všech okolních molekul; nezřídka je úplně roztrhá nebo přinejmenším značně deformuje.

Mikrovlny jsou nebezpečné pro přípravu kojeneckého mléka Byla zveřejněna celá řada velmi vážně míněných výstrah, jichž si ale stěží někdo povšiml. Například v příručce Mladým rodinám, od Minnesota Extension Service Minnesotské univerzity, vydané v roce 1989, stojí:

Ačkoli mikrovlny ohřejí jídlo rychle, nelze je doporučit pro ohřívání kojeneckých lahví. Láhev se může zdát na dotyk chladná, ale tekutina uvnitř může být extrémně horká a může dětem popálit ústa a jícen. Také tvorba páry v uzavřené nádobě, jakou je dětská láhev, může způsobit výbuch.

Ohřívání láhve v mikrovlnce může být příčinou nepatrných změn struktury mléka. V kojenecké směsi může dojít ke ztrátě některých vitamínů. V ohřátém mateřském mléce mohou být zničeny jisté ochranné látky. Ohřívání láhve držené v proudu horké vody z kohoutku, nebo postavené do mísy teplé vody sice vyžaduje několik minut navíc, ale je to mnohem bezpečnější.

Dr. Lita Lee, bioložka z Havaje, 9. prosince 1989 v časopise Lancet oznámila: "V kojenecké směsi ohřívané v mikrovlnce konvertují určité transaminokyseliny na své syntetické cisisomery. Syntetické izomery, ať už cisaminokyseliny či mastné kyseliny, nejsou biologicky aktivní. Mimo to aminokyseliny L-proline konvertují na své d-isomery, známé neurotoxické [nervové] a nefrotoxické jedy [zasahují ledviny]. Je už dost špatné, že mnoho nemluvňat není kojeno, avšak mléčné náhražky (kojenecké výživy) jsou navíc jedovatější použitím mikrovln."

zdroj: WM magazín nexusmagazine.com

Doporučujeme

Články odjinud