V Německu začal soud s čarodějnicí, chtějí ji očistit

V Německu začal soud s čarodějnicí, chtějí ji očistit

Po čtyřech stech letech byl obnoven soudní proces se ženou, která byla upálena za čarodějnictví. Jde o pokus očistit - byť po staletích - její jméno. Katharinu Henotovou upálili v Kolíně nad Rýnem v roce 1627 poté, co byla shledána vinnou z provozování černé magie.

Byla zatčena a mučena tak krutě, že ačkoliv byla pravačka, poslední dopis, v němž se hájí, napsala levou rukou. Pak byla vedena městem, přivázána ke kůlu a upálena.

Teď se radní, jejichž předchůdci ji poslali na smrt, rozhodli, že důkazy proti nešťastnici znovu prozkoumají. Podle listu Daily Telegraph totiž existuje podezření, že se Henotová stala obětí politických intrik.

Za to, že se případ znovu dostal na světlo, může především Hartmut Hegeler, místní protestantský pastor a učitel náboženské výchovy.

Přišlo mu důležité této ženy se zastat: "V hodině náboženství jsme mluvili o soudech s čarodějnicemi a žáci se mě zeptali, zda byl rozsudek nad Henotovou vůbec někdy zrušen. A já jsem musel po pravdě odpovědět, že nikoliv. Katharině ale na její pověsti velmi záleželo, takže by nejspíš chtěla být očištěna."

V ohni zemřely i děti

V letech 1500 až 1782 bylo v Německu upáleno za čarodějnictví přinejmenším 25 000 lidí, většinou žen, ale i mužů a dětí. Velká část byla obviněna, že způsobila přírodní katastrofy. Jiní se stali obětí osobní msty, nebo zemřeli prostě proto, že se neshodli se sousedy.

Během jednoho z nejznámějších incidentů bylo během tří měsíců roku 1630 v městečku Oberkirchen upáleno 58 lidí včetně dvou dětí. Teď se na různých místech v Německu lidé snaží oběti honů na čarodějnice rehabilitovat.

ČTĚTE TAKÉ:
Valentýnské prádlo pro muže - tipy, nad kterými se i pobavíte

ČTĚTE TAKÉ:
Top 6 nejprodávanějších erotických pomůcek pro ženy

Doporučujeme

Články odjinud