V norském vězení se vrazi a násilníci mohou opalovat a koupat v moři | Zdroj: www.bastoyfengsel.no

Zdroj: www.bastoyfengsel.no

V norském vězení se vrazi a násilníci mohou opalovat a koupat v moři

Záběry z ostrovního vězení Bastoy v Norsku znepokojují mnohé daňové poplatníky tohoto skandinávského království. A není divu. Daně v zemi a náklady na život jsou vysoké a vězni z Bastoy přitom byli zachyceni na fotografiích, jak leží na lehátku a sluní se či koupají v moři. A týká se to i vrahů, kteří dostali výjimečné tresty.

Kritikové tvrdí, že je to luxusní a pohodový pobyt, nikoli věznice, kde by zločinci měli trpět odebráním svobody a pohodlí.

Na ostrově byly postaveny dřevěné chatky, v nichž žije kolem šesti vězňů, kteří sdílejí kuchyni a sociální zařízení. Fotograf Marco Di Lauro teď ale zachytil šestatřicetiletého vraha a prodejce drog odsouzeného na šestnáct let, jak se sluní před chatkou na lehátku. Záběr připomíná fotografie z dovolené. Vězni na ostrově pracují na tamní farmě, opravují kola či jsou zaměstnáni v truhlářské firmě.

Týdně si vězni vydělají v přepočtu asi 180 českých korun a dostávají týdenní kapesné na jídlo ve výši asi dvou tisíc korun. Na ostrově mají vězni také přístup do kostela, školy a knihovny. Vyjma pobytu na pláži mohou relaxovat při sportu a hrát třeba tenis nebo fotbal.

Ovšem norská správa věznic projekt Bastoy hájí. Žádné nápravné zařízení v Evropě nemá totiž tak málo navrátilců jako právě tohle ostrovní vězení. Vězni propuštění z Bastoy se dopouštějí znova trestné činnosti jen zřídka a mnohem méně, než vězni propuštění ze všech ostatních klasických trestnic.

„Věřím, že jako lidské bytosti, pokud jsme připraveni na základní změny v tom, jak zacházíme se zločinci a trestáním, můžeme dramaticky zlepšit rehabilitaci vězňů a jejich návrat do společnosti. Bastoy je fungující experiment, ale já věřím, že výsledky budou dobré nejen pro celé Norsko, ale také Velkou Británii, Evropu a zbytek světa,“ uvedl šéf věznice Arne Kvernvik-Nilsen v rozhovoru pro britský Daily Mail.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud