V Praze proběhne největší setkání dětí ze zkumavky na světě

V Praze proběhne největší setkání dětí ze zkumavky na světě

Počet partnerů, kteří řeší komplikace při početí dítěte, se permanentně zvyšuje. V dnešní době se jedná již o každý pátý pár. Nejčastějším řešením problémů je podstoupení umělého oplození IVF. Takzvaných „dětí ze zkumavky“ se jen v ČR ročně narodí několik tisíc.

Klinika ISCARE pro takzvané „děti ze zkumavky" a jejich rodiče pořádá pravidelně setkání. V minulosti se dokonce podařilo překonat světový rekord v počtu účastníků, jenž do té doby držela Čína. Letos se bude konat v sobotu 2. září v Divoké Šárce na koupališti Džbán, start je plánován na 9:30.

Letošní ročník bude v duchu pohádek a večerníčků. Na akci se tak budete moc potkat s Ledovou královnou, vílami a dalšími postavičkami. Vystoupí dětská pěvecko-taneční hudební skupina Lollipopz. Pro děti je připraven pohádkový svět plný disciplín, malování na obličej a zábavný doprovodný program.

Klepněte pro větší obrázek

„Pomoc se založením rodiny neplodným párům už pro nás na klinice dávno není jen zaměstnáním. Být svědkem toho, jak „naše“ děti rostou, sílí a dospívají, je k nezaplacení. Možná i díky tomu máme velmi vysokou úspěšnost zákroků/léčby,“ říká MUDr. Jaroslav Hulvert, primář IVF oddělení klinického centra ISCARE.

Klepněte pro větší obrázek

Každým rokem se v České republice narodí přes pět tisíc dětí ze zkumavky. Problémy se založením rodiny řeší v dnešní době každý pátý pár. Jako „neplodný“ je pár definovaný po roce neúspěšných pokusů o početí dítěte. Žena by si měla nechat vyšetřit hormonální profil a podstoupit ultrazvukové vyšetření. U mužů je potřeba udělat spermiogram a zjistit kvalitu a počet motilních spermií. To vše by měl pár provést v koordinaci se svým ošetřujícím gynekologem a případně navštívit některé z center asistované reprodukce.

Klepněte pro větší obrázek

Odborníci také stále častěji doporučují především mladým lidem zamrazení pohlavních buněk. „V západní Evropě je to velký trend, takzvaný Social freezing. Díky zamrazení zdravých pohlavních buněk v mladém věku mají lidé jistotu, že i v případě nemoci, úrazu nebo pozdější neplodnosti budou moct mít vlastní rodinu,“ dodává primář Hulvert.

Doporučujeme

Články odjinud