V prevenci chřipkových onemocnění jsou meditace a cvičení lepší než vitaminy

V prevenci chřipkových onemocnění jsou meditace a cvičení lepší než vitaminy

Chladné a vlhké počasí příštích pěti měsíců zahustí čekárny praktických lékařů lidmi trpícími chřipkou. Více než v jiné části roku budou lidé bojovat s virovým onemocněním dýchacích cest přenášeným kapénkami. Mnozí se nechali raději očkovat, jiní vsázejí na vitaminy. Mnohem lepší než ládovat se vitaminovými tabletami jsou ale podle americké studie meditace a nenáročné fyzické cvičení.

Osoby, které meditují nebo pravidelně s mírou cvičí, jsou po osmi týdnech tohoto režimu mnohem méně náchylní ke chřipkám než ti, kteří se ládují vitaminy, ale nepohybují se nebo nemeditují.

Hluboková meditace uklidňující duši zlepšuje náladu, snižuje stres a podporuje imunitní systém člověka. Je také v boji s chřipkou účinnější. Osoby, které pravidelně meditovaly, zameškaly v období od září do května kvůli chřipce o 76 procent pracovních dní méně než ti, jež se této činnosti nevěnovali. A podobně pravidelně cvičící osoby marodily o 48 procent dní méně než ti, kteří necvičili a ani nemeditovali.

„Nic zatím nebylo prokázáno jako spolehlivá prevence chřipkového onemocnění. Ze spousty předchozích výzkumů ale víme, že právě meditace a cvičení mohou jako prevence částečně fungovat... Očkování je sice účinné, ale jen proti třem chřipkovým kmenům,“ tvrdí k tématu autor výzkumu docent Bruce Barrett z University of Wisconsin–Madison.

Doporučujeme

Články odjinud