V Rakousku začínají léčit deprese smíchem z cédéček

V Rakousku začínají léčit deprese smíchem z cédéček

Rakušané trpící různými formami deprese si o letošních Vánocích mohou konečně oddychnout. Pokud na ně padne chorobná úzkost, stačí si pustit nové „cédéčko“, obsahující smích rakouských populárních osobností. A zaručeně jim bude opět do zpěvu!

Alespoň to tvrdí psychologové, kteří za novou nahrávkou stojí. Rakouská společnost pro léčení depresí a s nimi spojených onemocnění si od nového disku slibuje značný úspěch. A samozřejmě tučné zisky. Smích je totiž podle jejích zástupců starým a mnohokrát vyzkoušeným druhem podpůrné léčby, která zaručeně funguje.

Na „cédéčku“ budou mít možnost Rakušané poslouchat smích hvězd, mezi kterými nechybí například komik Alfred Dorfer nebo olympijská šampiónka v lyžování Michaela Dorfmeisterová. „Snažíme se deprese léčit až vtíravým smíchem, který jen tak někoho nenechá klidným. Pokud ano, doplnili jsme nahrávky také mnoha povzbudivými vzkazy, které by měly ve spojení se smíchem dodat pacientům trpícím depresemi dostatek energie, aby se mohli se svým stavem poprat,“ říká jeden z autorů projektu, kterého se zúčastnili prestižní lékaři, doktor Hermann Koutek.

„Lidé v depresi se častokrát nemohou smát ani brečet. Jsou uzavřeni do sebe a nedokáží vnímat žádné pozitivní ani negativní emoce. Nic je nezajímá. Podle našich průzkumů je ale smích natolik vtíravý, že je jediným způsobem, který nemocné z jejich stavu dokáže vytrhnout. Je prostě jako infekce,“ vysvětlil funkci nové nahrávky rakouský psycholog.

„Podle mých informací ještě žádný podobný disk nebyl natočen. Rádi bychom ho proto představili i široké veřejnosti ve světě. Určitě je to velký krok kupředu v boji proti depresím,“ dodal Koutek. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud