V souladu s přírodou: Grilování na chalupě

V souladu s přírodou: Grilování na chalupě

Letní počasí láká ven, a tak jsme se tentokrát rozhodli spojit vaření s výletem do přírody. Chalupa, gril, dobré jídlo a lidé, se kterými je vám dobře - to je zaručená kombinace. Rozžhavte tedy uhlí a pojďte s námi grilovat.

Vepřová žebra s domácí BBQ omáčkou

4 porce příprava: 55 minut

8–12 menších brambor, 4 menší cibule s natí, 70 g anglické slaniny na plátky, sůl a pepř, olivový olej, 50 g másla, 2 lžíce domácího grilovacího koření, 1 lžička dijonské hořčice, 8 kousků žeber

BBQ OMÁČKA 1 bílá cibule, 300 ml cidru, 1 plechovka drcených rajčat, 2–3 stroužky česneku, 3 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce vinného octa, 2–3 lžíce worcesteru, sůl a pepř

Brambory ve slupce nakrájejte na poloviny a dejte spolu s rozpůlenými cibulkami bez natě a nakrájenou anglickou slaninou do alobalu. Zakápněte olivovým olejem, uzavřete a dejte na gril. Najemno nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, podlijte cidrem a nechte zredukovat. Přidejte zbytek ingrediencí (podle chuti jejich množství můžete upravit) a provařte. Asi třetinu omáčky smíchejte s dijonskou hořčicí a žebra jí obalte. Nechte asi 30 minut marinovat. Žebra otřete od marinády, osolte a položte na gril. Grilovací koření smíchejte s trochou olivového oleje a během pečení žebra několikrát potřete. Podávejte s bramborami.

Grilovací koření:

  • 4 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička chilli vloček
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžičky uzené soli
  • 1 lžičky mletého pepře

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 3

Těstovinový salát z grilu

4 porce příprava: 35 minut

1 lilek, sůl a pepř, 1–2 předvařené kukuřičné klasy, 1 červená paprika, 250 g cherry rajčátek, 300 g těstovin farfalle, 2 balení baby mozzarelly, slunečnicová semínka, výhonky (mungo, brokolice…), olivový olej a krémové balzamiko

Lilek nakrájejte na kolečka a z obou stran osolte. Na gril položte na kusy nakrájené kukuřice a poloviny papriky. Lilek otřete utěrkou a dejte na gril. Pečte doměkka. Na poslední asi 3 minuty na gril položte i cherry rajčátka. Uvařte těstoviny. Smíchejte je s nakrájenou opečenou zeleninou, mozzarellou, semínky a výhonky. Dochuťte čerstvě mletým pepřem, olivovým olejem a balzamikem.

Pokračování 3 / 3

Kapr na bylinkách

4 porce příprava: 20 minut + marinování

1 kapr, velká hrst bylinek (šalvěj, saturejka, majoránka, oregano, tymián…), extra panenský olivový olej, sůl a čerstvě mletý pepř

Kapra zbaveného šupin a ploutevních kostí nakrájejte na asi 4 cm silné filety. Bylinky nasekejte najemno a maso s nimi a s olivovým olejem promíchejte. Nechte aspoň 30 minut odležet při pokojové teplotě. Pak kousky kapra narovnejte na hliníkový tácek kůží dolů a položte na gril. Kapr má dost tučné maso a miska tak brání jeho odkapávání na uhlí a následnému škodlivému hoření. Svrchu maso osolte a lehce opepřete. Pečte asi 7 minut, pak opatrně, aby se kůže nepotrhala, otočte a dopečte ještě asi 3 až 4 minuty. Podávejte s čerstvým pečivem a grilovanou zeleninou.

NÁŠ TIP: K trhanému masu se hodí výrazné chutě. Chipotle jsou uzené papričky jalapenos, adobo omáčka je z rajčat, cibule apod. Použít můžete i dijonskou hořčici.

Sendvič s trhaným kuřecím masem

4 porce příprava: 20 minut + marinování a pečení

2 kuřecí spodní čtvrtky, 2 lžíce grilovacího koření (viz str. 27), olivový olej, 2 chipotle papričky v adobo omáčce (nebo chipotle omáčka), 4 lžíce majonézy, 4 olivové housky, ředkvičkové výhonky

Kuřecí čtvrtky potřete ze všech stran pastou z grilovacího koření a olivového oleje. Nechte aspoň 30 minut odležet. Pak položte na gril a pozvolna pod poklicí asi hodinu pečte. Zhruba 30 minut z jedné strany a 30 minut z druhé. Během pečení několikrát ještě potřete pastou. Chipotle papričku nasekejte najemno a s trochou omáčky, ve které byly naložené, smíchejte s majonézou. Upečená stehna zbavte kůže a vidličkou nebo prsty natrhejte na vlákna. Housky prořízněte, spodní část potřete ostrou majonézou, navrstvěte maso i výhonky a přiklopte.

Olivové chlebové housky

asi 8 housek příprava: 45 minut + kynutí

500 g chlebové pšeničné nebo žitné mouky + na podsypávání, 1 lžička soli, 10 g instantního droždí, 6 lžic extra panenského olivového oleje, 300 g zelených oliv

Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl a na druhou stranu těsta instantní droždí. Přilijte asi 200 ml vlažné vody a začněte zpracovávat těsto. Postupně přidejte ještě asi 150 ml vody a asi 6 lžic olivového oleje. Když je těsto hotové (je řidší a velmi lepivé), zapracujte do něj pokrájené olivy. Mísu vytřete olejem a těsto do ní uložte. Překryjte fólií a nechte asi 45 minut kynout, těsto téměř ztrojnásobí objem. Pak ho vyklopte na pomoučněnou pracovní desku a opatrně (abyste z něj nevyhnali vzduch) nožem oddělujte kousky, které jemně vytvarujte do bulek. Překryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout. Troubu zapněte na 220 °C. Pečte 15 minut dozlatova.

Grilovaný banana split

2 porce příprava: 10 minut

2 banány, slunečnicový olej, 1 lžíce skořicového cukru, 2–4 kopečky čokoládové zmrzliny, 200 ml smetany ke šlehání, máta nebo meduňka na ozdobu

Banány podélně rozřízněte a řeznou stranu lehce potřete olejem, aby se nelepila na gril. Banány i se slupkou položte na gril nejdříve řeznou stranou nahoru. Nechte asi 1 minutu péct, pak banán otočte a grilujte zhruba ještě minutu. Chcete-li zachovat pevnější konzistenci ovoce, grilujte ho pouze minutu řeznou stranou dolů. Podávejte posypané skořicovým cukrem a s čokoládovou zmrzlinou, vyšlehanou šlehačkou a meduňkou.

Doporučujeme

Články odjinud