V těhotenství pozor na petržel

V těhotenství pozor na petržel

Petržel nechybí snad v žádné zeleninové zahrádce, v kořenáčích na parapetech oken našich kuchyní. Patří mezi nejznámější a nejoblíbenější zeleninu. Petržel je třeba vyloučit z jídelníčku během těhotenství.

V těhotenství pozor na petržel

Petržel nechybí snad v žádné zeleninové zahrádce, v kořenáčích na parapetPetrzel ech oken našich kuchyní. Patří mezi nejznámější a nejoblíbenější zeleninu. Pochází z východní části Středozemí ( Makedonie) a v Evropě se pěstuje v několika formách, z nichž nejdůležitější je petržel kořenová s dužnatými vřetenovitými kořeny a petržel listová, poskytující naň a listy.

Pro farmaceutické a lékařské účely se využívá kořen, který poskytuje drogu Radix petroselini, má charakteristický aromatický zápach a ostrou nasládle kořenitou chuň. Obsahuje hlavně silici, jejíž hlavní složkou je zpravidla apiol nebo myristicin, flavonový glykosid apiin, v plodech je asi 20 % oleje a naň s listy je bohatým zdrojem vitaminu C.

Silice dráždí ledviny a působí silně močopudně, vyvolává překrvení sliznic trávicího traktu i dělohy a ve větším množství pocit opojení a bolesti hlavy. Vzhledem k silným fyziologickým účinkům a toxicitě některých složek silice nelze doporučit častější užívání větších dávek a zcela je třeba vyloučit užívání v těhotenství.

Droga se používá jako močopudný prostředek a je součástí močopudných a urologických čajů a odtučňovací čajoviny. Používá se i při poruchách trávení ( při nadýmání a střevní kolice), při zánětu prostaty a při menstruačních potížích. Petrželi se připisují i afrodisiakální účinky, vyvolané překrvením sliznic, které způsobují silice. Podobné účinky jako petržel mají i miřík celer a libeček lékařský.

Autor: Dana Švigová

Doporučujeme

Články odjinud