V tomhle měla maminka vždycky pravdu! Nezapomínáme na to?

V tomhle měla maminka vždycky pravdu! Nezapomínáme na to?

Slýchávaly jsme ty rady pořád dokola, celé roky! Občas byly otravné, často nám šly jedním uchem tam a druhým ven. Ocenily jsme je až v dospělosti. A i teď na ně samy občas zapomínáme, i přestože je říkáme svým vlastním dětem.

Nebreč, to přebolí

Máma měla pravdu, jenže nám to nikdy tak nepřipadalo. Bolest zachvátila celý náš malý (nebo pubertální) vesmír, nedovedly jsme si představit, že by to mohlo být jinak. Až zkušenost nás naučila, že všechno vždycky přejde a nic se nejí tak horké, jak se to uvaří. Jak to ale sdělit potomkům dnes, když my jsme tehdy taky nevěřily?

Pokračování 2 / 8

Připrav si večer věci na druhý den

Jak bychom si usnadnily život, kdybychom to tak dokázaly splnit i v dospělosti! Kdybychom byly tak disciplinované a systematické, abychom si zjistily, jaký bude druhý den počasí, vyndaly si garderobu, zkontrolovaly, jestli je vyžehlená, vybraly a vyčistily si boty, přendaly věci z kabelky do jiné, která k těm vybraným botám bude ladit, a všechno, co budeme ráno potřebovat vzít s sebou, jsme si daly na stolek do předsíně. To by byl život! Většinou všechno necháme na poslední chvíli s tím, že se to nějak zvládne, protože si o pár minut přivstaneme. NIKDY to tak nedopadne a VŽDYCKY si pak říkáme, proč jsme si to, proboha, všechno nepřipravily včera?

Pokračování 3 / 8

Máš na něco chuť? Vezmi si jablko

Jedno jablko denně zahání lékaře. Tahle věta visela na nástěnkách v čekárnách u dětských doktorů. A je to pravda, jablka jsou opravdu velmi zdravá. Ještě jedna dobrá zdravotní rada tam visela: Dobré větrání zahání kašel i kýchání. Pamatujete?

Pokračování 4 / 8

Než něco řekneš, mysli!

I tahle dobrá rada některým z nás hlavou jen prošla, ale nikdy v ní nezůstala. Maminka touhle krátkou větou chtěla říct, že není třeba jednat zbrkle a vždycky se vyplatí trocha diplomacie. Upřímnost může druhé občas pěkně bolet.

Pokračování 5 / 8

Důvěřuj, ale prověřuj

Tak tuhle větu bychom si doma měly napsat na zrcadlo a dívat se na ni každý den ráno i večer. Kolik neupřímných nabídek na nás denně útočí, kolik lidí nám chce něco prodat, nabídnout a to už vůbec nemluvím o opačném pohlaví. Dětská naivita a bezbřehá důvěra se vám může šeredně vymstít.

Pokračování 6 / 8

Najez se, než půjdeš na mejdan

Velmi dobrá rada, která vám zajistí, že toho alkoholu budete moct vypít mnohem víc, než se vám udělá špatně. A až toto nastane, dostanete, většinou pozdě, další radu: Pití nikdy nemíchej! Jenže mládí si chce ověřit všechno samo, a tak jsme si každá musela i přes všechny ty báječné maminčiny rady ozkoušet na vlastní kůži, že je opravu lepší nepít nalačno a nenaházet do sebe cokoli, co teče.

Pokračování 7 / 8

Neseď na studeném

Táhne ti na ledviny! Vezmi si delší tričko nebo aspoň jinou bundu. A neseď na studené zemi, nastydneš! Kolikrát jen jsme tohle slyšely. A bylo nám to jedno, tedy do té chvíle, než nám opravdu nastydl močový měchýř a ucítily jsme, jak moc to bolí. Podle čínské medicíny mají v sobě mladí lidé hodně ohně, potřebují se chladit. Proto mají rádi studené nápoje a ony odhalené ledviny. Jenže čím jsme starší, tím víc péče organismus potřebuje. S čím si poradí sám v osmnácti, neporadí si už v pětatřiceti.

Pokračování 8 / 8

Pořádně se nasnídej

Vždycky bylo něco důležitějšího než nějaká snídaně. Hlavně se dobře upravit, než šel člověk ven. Peníze na oběd většinou posloužily na nákup mnohem důležitějších věcí. Výsledkem ale potom byl špatný metabolismus a žaludeční potíže. Snídat je opravdu důležité, v tom měla maminka pravdu. Během spánku tělo regeneruje, ale nedoplňuje energii a nepřijímá živiny. My prostě potřebujeme ráno „natankovat plnou nádrž“, abychom s energií vydržely až do večera. Když to neuděláme, vyluxujeme pozdě v noci, kdy má přijít klidový režim, ledničku.

Doporučujeme

Články odjinud