Zavařit můžete téměř vše, co najdete na zahrádce. Istockphoto.com

Zavařit můžete téměř vše, co najdete na zahrádce. | Istockphoto.com

S chutěmi experimentujte. Istockphoto.com

S chutěmi experimentujte. | Istockphoto.com

Třešňový kompot je klasikou... Istockphoto.com

Třešňový kompot je klasikou... | Istockphoto.com

... stejně jako ten meruňkový. Istockphoto.com

... stejně jako ten meruňkový. | Istockphoto.com

Sklenice skladujte na suchém a temném místě. Istockphoto.com

Sklenice skladujte na suchém a temném místě. | Istockphoto.com

S chutěmi experimentujte. Istockphoto.com
Třešňový kompot je klasikou... Istockphoto.com
... stejně jako ten meruňkový. Istockphoto.com
Sklenice skladujte na suchém a temném místě. Istockphoto.com
5
Fotogalerie

V troubě, mikrovlnce i v myčce na nádobí. Zavařujte jako profíci

Schovejte si kousek léta na chladnější období roku, zavařte si plody, které nyní natrháte na zahrádce. Máme pro vás pár rad, jak na to.

Sterilizace vytlačí vzduch

Začíná období hojnosti. Na zahrádkách, ale i všude kolem dozrává ovoce a zelenina, v lese rostou houby, ale i různé bobule. Je čas si dopřát. Nejlépe totiž chutná ovoce přímo ze stromu a zelenina ze zahrádky. Ale až si dostatečně pochutnáte a doplníte zásoby vitaminů, je třeba se zamyslet, co s úrodou kolem udělat, aby vydržela co nejdéle. Můžete ji nasušit, uložit do mrazáku a také zavařit.

Tento způsob konzervace potravin předpokládá, že na plody v uzavřené sklenici bude působit teplota 85 °C nebo vyšší. Uzavřené sklenice plné láku a plodů se vaří, přičemž vzduch ze sklenice uniká a vzniká částečné vzduchoprázdno. Podtlak pak víčko přimáčkne ke sklenici a pevně ho zde drží. To neumožní bakteriím se množit a jídlo zkazit. Z měkkého ovoce pak můžete uvařit marmeládu, kterou ještě horkou nalijete do sklenic, uzavřete a otočíte dnem vzhůru. Princip konzervace je pak podobný jako u sterilace samotné.

Pozor na hygienu

Základem úspěchu při tomto způsobu uchovávání potravin jsou dobře připravené sklenice. Můžete si jich pořídit několik druhů – sklenice s klasickými omnia víčky, sklenice s pákovým zavíráním nebo sklenice se šroubovacím uzávěrem. Všechny ale musíte důkladně umýt, nebo ještě lépe vyvařit, a to i nové, a pak při manipulaci s nimi dodržovat hygienu, protože kontaminace bakteriemi může způsobit, že vám celá várka zplesniví. Než do nich dáte potraviny, sklenice nechte vyschnout nebo je vytřete čistou utěrkou. Na zavařeniny je lepší sklenice nahřát.

Zkuste vlastní nakládačky, ale také experimentujte

Zavařit se dá leccos. Z ovoce uděláte sladké kompoty, zeleninu zase připravíte na slano nebo kyselo, stejně tak houby. Postup je vždy stejný. Plody nebo jejich kusy naskládáte do sklenice, přidáte koření a zalijete připraveným nálevem. Sklenice by nikdy neměly být plné až po okraj, nejlepší je nechat tak dva až tři centimetry místa, aby ve sklenicích zůstalo dost vzduchu, a proces sterilace tak mohl plně proběhnout. Naplněné a uzavřené sklenice je třeba sterilovat. To můžete udělat několika způsoby – ve velkém hrnci, zavařovacím hrnci, v troubě, mikrovlnce a dokonce v myčce na nádobí.

Zavařování v hrnci

Pokud nezavařujete často, vystačíte si s obyčejným velkým hrncem. Na jeho dno dáte utěrku, na ni vyrovnáte sklenice, aby se nedotýkaly, a zalijete vodou a dáte vařit. Použijte teploměr, a až voda dosáhne teploty 80 °C, udržujte ji tak po dobu 20 minut. Poté sklenice opatrně vytáhněte.

Ve speciálním zavařovacím hrnci máte situaci jednodušší, jen naskládáte sklenice, zapnete program a necháte techniku udělat všechnu práci za vás.

Zavařování v troubě

Zahřejte troubu – elektrickou na 95 °C, horkovzdušnou na 150 °C (po pěti minutách zmírněte na 90 °C) a plynovou na jedničku. Zavřené sklenice vyskládejte na plech, do kterého nalijete asi 2 centimetry vody. Celková doba sterilace závisí na výkonu vaší trouby a velikosti sklenic a ovoce, průměrně počítejte 35–40 minut. Nejlépe uděláte, když vše vyzkoušíte.

Zavařování v mikrovlnce

Do mikrovlnky sice nic kovového nesmí, ale materiál, z něhož jsou šroubovací víčka, jí nevadí. Doba nastavení přístroje se liší podle velikosti sklenic.
Vycházet můžete z této tabulky:

Výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml:

Výkon 700 W = 6 min/1 ks

Výkon 750 W = 5 1/2 min/1 ks

Výkon 800 W = 5 1/4 min/1 ks

Výkon 850 W = 5 min/1 ks

Výkon 900 W = 4 1/2 min/1 ks

Zavařování v myčce

Tenhle způsob je asi nejpodivnější, zároveň však můžete zavařit opravdu velké množství sklenic naráz. A dokonce si ještě umýt nádobí. Sklenice narovnejte do myčky, malé nahoru, velké dospod, a zapněte nejdelší program a nejvyšší teplotu, minimálně 60 °C, nejlépe pak 70 až 80 °C. Nakonec sklenice otočte víčkem dolů, abyste vyzkoušeli, zda jsou správně utěsněná.

Až do zavařování více proniknete, můžete zkusit konzervovat i maso, uzeniny, ryby, hotová jídla, a dokonce některé druhy pečiva. Všechny dobroty skladujte na suchém a temném místě.

Doporučujeme

Články odjinud