V únoru je poslední šance vysadit tulipány! S kterými rostlinami je kombinovat, aby vytvořily úchvatné výsadby

V únoru je poslední šance vysadit tulipány! S kterými rostlinami je kombinovat, aby vytvořily úchvatné výsadby

Cibuloviny se obvykle sází na podzim, aby cibulky stihly před zimou zakořenit. Pokud jste to ale nestihli, máte teď v únoru nejvyšší čas to napravit. Aby rostliny vykvetly, je potřeba dodržet několik pravidel.

Vysadit cibulky tulipánů můžete i teď, v únoru. Základem úspěchu je správné počasí a předpoklad, že teploty už nebudou klesat hluboko pod nulu. Vypadá to, že letos už je jaro za dveřmi.

Pokračování 2 / 24

Tulipány, které tento měsíc vysadíte, ovšem nebudou na zahrádce mezi prvními rozkvetlými květinami. Takovéto krásné kombinace se dočkáte až příští rok. 

Pokračování 3 / 24

Cibulka potřebuje zakořenit, a tak než se objeví květy, může to trvat až 10 týdnů. Podle zkušených zahrádkářů tulipány nerozkvetou dříve než 6 týdnů po vysazení. 

Pokračování 4 / 24

Počítejte s tím, že květy klasických tulipánů nevydrží v teplém počasí tak dlouho, jako když kvetou na začátku jara.

Pokračování 5 / 24

Tulipány vypadají nejlépe ve větším počtu blízko při sobě, cibule proto sázejte spíše do skupinek.

Pokračování 6 / 24

Cibulky tulipánů sázejte dvakrát až třikrát tak hluboko, jak jsou samy velké. 

Pokračování 7 / 24

Pokud se bojíte, že nevysadíte všechny cibulky stejně hluboko, nebo v případě, že chcete mít stejné barvy a druhy tulipánů hezky u sebe, dá se využít plat od vajec. Přirozeně to ovšem nevypadá.

Pokračování 8 / 24

Udává se, že tulipánů je asi 75 druhů ve čtyřech podrodech. Tulipány byly navíc intenzivně šlechtěny k okrasným účelům, takže existuje velká variabilita tvarů a barev, a to od bílé až po tmavě fialovou, až téměř černou.

Pokračování 9 / 24

Každý druh či odrůda mají jinou velikost, ty nejvyšší dorůstají až do výšky 80 centimetrů.

Pokračování 10 / 24

Nejkrásnější barevné ladění vytvoří tulipány samotné.

Pokračování 11 / 24

Druhů tulipánů je tolik, že si svůj oblíbený vybere každý. Květy jsou téměř ve všech možných barvách a odstínech.

Pokračování 12 / 24

Tulipány ale lze skvěle kombinovat s dalšími cibulovinami, jako jsou například narcisky. I těch je několik desítek druhů, můžete si tedy pohrát s barevným složením jednotlivých záhonů.

Pokračování 13 / 24

Tulipány, modřence a narcisy kvetou v podobnou dobu a patří k prvním jarním květinám. Takže pokud se chcete po dlouhé zimě potěšit pohledem na rozkvetlé záhony, vsaďte na podobnou skladbu rostlin.

Pokračování 14 / 24

Pokud použijete jinou odrůdu tulipánu, výsledek bude vypadat taky úchvatně, ale úplně jinak. 

Pokračování 15 / 24

Další cibuloviny, které můžete použít, jsou například krokusy a petrklíče. 

Pokračování 16 / 24

Oranžové papouščí tulipány vytvoří krásnou trojici s bílými a modrými hyacinty. Tyto tulipány si zamilujete, protože jejich zatočené konečky a strany okvětních lístků na první pohled žádné tulipány nepřipomínají a zmatou i zkušené zahradníky. Jsou to jedinečné a nezapomenutelné rostliny a každá je jiná.

Pokračování 17 / 24

Pozdější a vysoké odrůdy tulipánů vyniknou, když pod jejich vzrostlé kalichy nasázíte nižší letničky, třeba zahradní sedmikrásky.

Pokračování 18 / 24

Při kombinování tulipánů se nemusíte omezovat jen na květiny. Zajímavé výsadby vytvoříte například se zajímavě zbarvenými keři. V takovém případě věnujte pozornost dřišťálům. Kupříkladu dřišťál Thunbergův vytvoří dokonalý podklad pro barevné tulipány.

Pokračování 19 / 24

Modřence a tulipány vypadají dohromady úchvatně. Čím více modřenců bude, tím lépe. Samy se množí a nepotřebují téměř žádnou péči. 

Pokračování 20 / 24

Tulipány můžeme rovněž kombinovat s dvouletkami, především s pomněnkami. K jejich blankytně modré barvě se bude nejvíc hodit kontrastní barva tulipánů.

Pokračování 21 / 24

Kromě klasických rudých tulipánů budou luxusně vypadat například druhy s temně fialovou barvou, jako jsou odrůdy 'Queen of Night', 'Black Hero' či 'Jackpot'.

Pokračování 22 / 24

Tulipány vypadají dobře také s maceškami. Pohrajte si s odstíny květů a vytvořte neotřelé kombinace. Při sázení tulipánů s dalšími květinami dodržujte větší rozestup mezi cibulkami. Sázejte je až 25 centimetrů od sebe.

Pokračování 23 / 24

V moderních zahradách se uplatní výsadby tulipánů a stálezelených rostlin či trav.

Pokračování 24 / 24

Velmi oblíbené jsou okrasné česneky, které kvetou velkými kulovitými květenstvími. Kdo by to byl řekl, že se budou skvěle hodit k vyšlechtěným odrůdám tulipánů.

Doporučujeme

Články odjinud