Vada na kráse, nebo ozdoba? Nestyďte se za své pihy!

Vada na kráse, nebo ozdoba? Nestyďte se za své pihy!

S prvním vykouknutím sluníčka vykouknou i ony drobné tmavé skvrnky, které někteří milují a mnozí nesnáší. Dříve byly pihy terčem posměchu, nyní jsou považovány za něco krásného. Kde se berou a jak je držet na uzdě?

Vznik pih

Dost často je na vině genetika. Pokud je pihatá vaše maminka, pihy jste pravděpodobně zdědila a nejinak to bude i u vašich dětí. Ke vzniku pih ale přispívají i další faktory, nejznámějším z nich je třeba slunce, proto se v létě pihy řeší více než v jiných ročních obdobích. Ne všichni jsou ale pihatí celý život. Někomu se drobné skvrnky na těle i obličeji objevují jen v dětství, jinému zase pouze po nějaké době pobytu na slunci.

Pokračování 2 / 4

Melanin

Hlavní viník je právě melanin. Pokožku sice umí ochránit před UVA i UVB zářením, může ale způsobit i drobné záněty, obzvlášť pokud je slunce příliš silné. Pokožka se s tímto jevem musí vyrovnat, a tak si v buňkách vytváří enzym tyrosin, který na pokožce vytvoří hnědé skvrny.

Pokračování 3 / 4

Hormony

Problémem může být také citlivá pleť, které mohou vadit některé léky, parfémy nebo krémy. Pokud jste zjistila, že na tuto citlivost trpíte, vyhněte se také třezalce a bergamotovému oleji. Často jsou na vině i hormony, a to jak v podobě hormonální antikoncepce, tak i hormonální změny v těhotenství nebo klimakteriu.

Pokračování 4 / 4

Jak to s pihami nepřehnat?

Jestliže máte pocit, že máte pih přece jen víc, než byste chtěla, můžete je alespoň částečně zkrotit. Pomohou vám přípravky, které obsahují látku zvanou lumicinol. Právě ta výskyt pigmentových skvrn kontroluje. Pokud takový přípravek budete používat pravidelně, pihy a pigmentové skvrny se viditelně zesvětlí. O přípravku se poraďte s lékařem nebo v lékárně.

Doporučujeme

Články odjinud