Vadí vám znaménka? Nechte si je zkontrolovat a odstranit!

Vadí vám znaménka? Nechte si je zkontrolovat a odstranit!

Pro odstraňování znamének je nejlepší období, kdy jsme slunečním paprskům vystaveni co nejméně – tedy na podzim a v zimě. Je prospěšné zavést tradici: vždy po letní sezoně navštívíme kožního lékaře, který nám zkontroluje stav znamének – jestli se některá nezvětšila nebo nějak nezměnila.

„Znaménka nejprve zkontrolujeme ručním dermatoskopem, ta podezřelá potom prohlédneme dermatoskopem digitálním,“ říká Greta Wohlová, dermatoložka z Laserového centra Anděl. „Dermatoskop je přístroj, který umožňuje mnohonásobné zvětšení pigmentového znaménka a tím můžeme lépe posoudit, zda je, či není nebezpečné. Díky přístroji si obraz znaménka mnohokrát zvětšíme. Znaménko si zároveň i vyfotíme, takže máme možnost si ho uložit a při příští návštěvě posoudit, jestli se skutečně změnilo, či ne. Díky systému vypočteme, zda je nález zhoubný nebo jde jen o vadu na kráse."


Pigmentová znaménka jsou ohraničené kožní útvary, které vznikají na základě embryonální vývojové poruchy. Rozlišuje se mnoho různých druhů pigmentových znamének (névů), cyst a nezhoubných a zhoubných kožních nádorů.

Pak už záleží na rozhodnutí lékaře. Nezhoubné kožní útvary odstraní erbiovým odpařovacím laserem. U podezřelejších je nutné chirurgické vyříznutí – aby bylo možné vzorek tkáně poslat do laboratoře na histologii.“


Preventivní vyšetřování kožních pigmentových projevů je velmi důležité. Výskyt zhoubného kožního melanomu enormně stoupá, a proto má vyšetření svůj význam. Na lidském těle se nachází velké množství znamének, která nepředstavují žádné nebezpečí, ale některé typy znamének mohou signalizovat možné nebezpečí - a ty je třeba vyšetřit dermatoskopem.


„Lidé by měli na prohlídku k lékaři docházet alespoň jednou ročně,“ tvrdí lékařka. „Rozhodujícím faktorem vzhledem k riziku zhoubného melanomu je zejména nadměrné slunění, nejhorší je opakované spálení v dětském věku."

Klepněte pro větší obrázek

"Znaménka, která jsou nezhoubná, je dobré si nechat odstranit nejen z esetetických důvodů, ale např. i kvůli tomu, že se nám o ně může zachytit řetízek, okraj spodního prádla. Pak by mohlo dojít k tomu, že si znaménko strhneme, dojde ke krvácení a následnému možnému zjizvení pokožky.“

„Po odstranění znaménka laserem používáme prvních 10 až 12 dnů framykoinový zásyp, dokud se nevytvoří stroupeček. Pak si jizvičku mažeme framykoinovou mastičkou,“ popisuje následnou péči Greta Wohlová. Z počátku byste se měli vyhnout kontaktu s vodou, doporučuje se chránit ošetřenou kůži několik týdnů před sluníčkem – oblečením nebo minimálně ochranným faktorem 50. Protože jde o zákrok vcelku komfortní a bezpečný, nemusíte vůbec troškařit: znamének si můžete nechat odstranit hned několik najednou.

Doporučujeme

Články odjinud